Skrozza: Život ovde, naročito žena i beba, jako malo vredi



Ponovo smo čuli za još jedan slučaj akušerskog nasilja, ali ovde se ništa ne menja jer se ovde ljudski život malo vrednuje, on je jako jeftin. Posebno je takva situacija sa ženama i bebama, rekla je novinarka i zamenica glavnog urednika FoNeta Tamara Skrozza.

„Porođaj je trenutak kada je žena najosetljivija, a žene se ne tretiraju kao ljudska bića kada dođu u situaciju da se porode, kada su najranjivije i kada im je potrebna najveća pažnja i kada jedno društvo pokazuje da mu je bitna ta žena, to dete, pa i budućnost te države i društva“, kazala je Skrozza.

Elita se, rekla je, porađa u privatnim klinikama, a onaj ko ne može privatno – „može samo da se prekrsti pre nego što uđe u porođajnu salu. Bez obzira kakve veze ima, da li je tutnuo 100 evra doktoru u džep“.

„Tu ništa ne pomaže, samo sreća. Ovaj slučaj će biti zaboravljen, do nekog sledećeg, jer ne postoji sistem. Mi ćemo i dalje imati tu situaciju dok ne bude postojao sistem i dok društvo i država ne budu pokazali da im je stalo do života, naročito života žena i dece“, istakla je.

Ne pamti, dodaje, kada je preuzeta odgovornost za to kada je neko uradio nešto protiv zakona, pravila ili standarda.

„Na to smo, nažalost, prestali da računamo kao na deo naših života“, kazala je.

Građani treba da imaju poverenja u sistem – ali Skrozza postavlja pitanje, imamo li ga?

„Mislim da niko ko misli u ovoj državi nema poverenja u sistem. Nadam se da će se situacija promeniti barem za žene koje su zaista najranjivije kada ulaze u porodilište. S jedne strane, nada umire poslednja, sa druge strane, ova država je učinila sve što je mogla u poslednjih 30 godina da nam ubije svaku nadu“, zaključila je ona.

Svi koju su „bez leđa“ postaće žrtve ovog sistema

Javnost u Srbiji su protekle nedelje uznemirili i slučajevi pogibije i trovanja radnika, prvo u fabirici „Trajal“ u Kruševcu, gde je jedan radnik poginuo, a onda u fabrici Magna u Aleksincu gde se jedna smena otrovala lepkom, da bi potom na isto mesto bila poslata druga, koja se takođe otrovala.

„Odnos prema pravima zatvorenih isti je kao i prema ljudskom životu. Svi koji su nemoćni, osetljivi, bez ‘leđa’ u političko-imovinskom smislu, jeste žrtva ovog sistema. Svaki drugi dan imamo vesti o radnicima koji su povređeni, smrskani na radnom mestu i slično. Da li je iko ikada snosio odgovornost za to? Opet dolazimo do toga da ljudski život ne vredi mnogo, posebno život onih koji nemaju zaleđinu“, kazala je ona.

Upitana da li misli da će ovi događaji u nizu doneti neke promene, Skrozza kaže da je dovoljno stara da se više revolucionarnim promenama ne nada.

„Mi moramo da uradimo remont kompletnog društva, a to zahteva vreme. Gotovo sam sigurna da moja generacija to neće dočekati, jer to podrazumeva promene u obrazovanju i vaspitanju. Mi kao društvo ništa nismo uradili, ništa se nismo popravili posle nezamislivih tragedija 3. i 4. maja, pa kako onda da nas pokrene smrt jedne bebe, teroror koji je pretrpela trudnica ili ono što se dogodi radnicima na radnom mestu“, kazala je ona.

Nagodba sa Evropom

Koalicija Srbija protiv nasilja podnela je zahtev Ustavnom sudu za poništavanje izbora u Beogradu 17. decembra.

„Ne mislim da će se išta promeniti. Ustavni sud je institucija koja ni do sada nije reagovala onako kako je trebalo da reaguje. Velika je stvar što se opozicija potrudila, oformila pravni tim koji lepo komunicira sa javnošću. Koliki je domet Ustavnog suda, drugo je pitanje, ali je bitan sam čin. Ukoliko bude odbijen njihov zahtev, i to će dovoljno reći u kontektu onog što se u društvu i državi dešava“, smatra ona.

Po pitanju diskusije u Evropskom parlamentu, Skrozza smatra da ona sama nema velikog efekta, jer EP ne može na mnogo toga da utiče, ali dodaje:

„Ukoliko bi se ta rasprava formalno preselila na nivo Evropske komisije, pričali bismo drugačijim jezikom. U situaciji kada imamo stabilokratiju već deceniju, Evropa ćuti na sve što se u Srbiji desilo, a imala je milion prilika da progovori (ne braneći nijednu političku opciju, već evropske vrednosti), sada vidimo da i to može da se dogodi... Međutim, nekako mi se čini da je ova situacija sa onom na Kosovu povezana i da će se ovaj režim, uslovno rečeno, ‘nagoditi’ sa Evropom“.

Opozicija mora biti vrlo inovativna, jer su im za ovih 10 godina oduzeta sva sredstva, smatra.

„Ne znam da li ijedna opozija u Evropi funkcioniše u tako neprijateljskom okruženju kao ova naša. Nadam se da će neko pametan smisliti neko pametno rešenje i da neće delovati tako razjedinjeno kao što su možda proteklih nekoliko dana. Najveći proizvod ovih izbora je to što se ujedinio jedan opozicioni blok, žao mi je što tako nije bilo i sa desnicom, jer bismo u toj situaciji imali čistiju političku scenu“, misli.

Da li uzeti ili ne uzeti mandate – Skrozza po ovom pitanju citira Đorđa Vukadinovića i kaže da je to kao tamni vilajet – „ko uzme kajaće se, ko ne uzme kajaće se“.

„S jedne strane je da postoji institucionalno zastupanje milion građana koji su glasali za tu opoziciju. S druge strane, trebalo bi razgolititi sistem do kraja. Opet, sa treće strane, ako se setimo odsustva opozicije iz parlamenta – sećamo se da se ništa nije dogodilo, da sistem nije bio razgolićen. Mislim da nijedno rešenje nije dobro jer se u startu ušlo u neravnopravnu izbornu trku, u jezivoj medijskoj situaciji, sa jezivim izbornim listama“, kazala je ona.

Izvor: N1 Beograd