Stevo Grabovac, dobitnik 70. NIN-ove nagradeDobitnik NIN-ove nagrade kritike za najbolji roman godine objavljen u 2023. godini na srpskom jeziku je Stevo Grabovac za roman Poslije zabave (Imprimatur), saopšteno je u hotelu „Moskva“, a odluku o laueratu doneo je žiri u sastavu Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Violeta Stojmenović, Tamara Mitrović i Goran Korunović (predsednik).

Na konkurs je stiglo 188 romana, a u najužem izboru za jubilarnu 70. NIN-ovu nagradu se osim nagrađenog našlo još četiri romana – Pesma o tri sveta (Agora) Vladimira Pištala, Pakrac (Laguna) Vladana Matijevića, Autosekcija (Partizanska knjiga) Srđana Srdića i U zemlji Franje Josifa (Književna opština Vršac) Ljubomira Koraćevića.

U odluci žirija, koju je pročitao Korunović, kaže se da je "Poslije zabave" roman "svedenog, stilski raznovrsnog izraza, u koji je zaptivena 'melodija naših nestanaka", kompleksne strukture, iz čijih vremenskih distorzija i diskontinuiteta, iz lakuna i elipsa sećanja izranja lik tišine". Kako je ocenjeno, "u njoj, pripovedač kroz ogledalo traume preskočene generacije traga za zaboravljenom i napuštenom decom".

"Potraga je snažno emotivno obojena, i odvija se u svesti pripovedača rastrgnutog između resentimana i odgovornosti. Ta potraga, u konačnici, vraća prećutane i potisnute intimne i kolektivne istorije, pripovedačeve, koliko i naše", saopštio je žiri.

Grabovac: Zahvalan sam i čast je biti ovde

U svom obraćanju prisutnima, Grabovac se potom zahvalio žiriju na ukazanom poverenju i časti da dobije NIN-ovu nagradu, priznavši da još ne može da skupi svoje utiske.

"Iskreno, nisam mogao da imam nikakva preterana očekivanja i nadanja, ali još pokušavam da slegnem utiske. Veoma sam zahvalan i čast je biti ovde", rekao je pisac.

Grabovac je rekao da je u "Poslije zabave" pisao o strašnom zločinu, koji je prepušten zaboravu, a istakao je da je "otkrivanje zla jedan od u suštini najzahtevnijih poteza u čovekovom životu".

"Dugo vremena je mene kao čoveka proganjala činjenica da je neshvatljivo da kao ljudi možemo da previdimo takve stvari, da nam iz političkih ili bilo kakvih interesa nije zanimljivo. To je bila unutrašnja dilema sa kojom sam se dugo borio. Roman govori o pokušaju pisanja jedne takve priče", naveo je Grabovac.

Mitrović je ocenila da je "Poslije zabave" knjiga koja nas "opominje da još imamo osećanja i govori o jednoj prećutanoj, a važnoj istini", dok je Svirčev ocenila da je Grabovac "ispričao priču koja svim svojim aspektima ima snagu i moć da bude 'sekira za zaleđeno more u nama'". Ocenivši da je "Poslije zabave" "poprilično zastrašujuće čitalačko iskustvo", jer priča o užasnom zločinu, Svirčev je izrazila Grabovcu "beskrajnu zahvalnost na ovoj knjizi".

Stojmenović je primetila da je u "Poslije zabave" i još nekoliko romana u najužem izboru "reč o velikom iskušenju zaborava i samozaborava, iskušenju nedelanja". Đurđević je rekla da je "Poslije zabave" zasluženo ušao u najuži izbor, gde je u izboru najboljeg svoj glas ipak dala "Pakracu", i dodala je da su "ova dva romana vrlo važna u ovogodišnjoj produkciji". Prema njenim rečima, "Poslije zabave" i "Pakrac" su "najbolji romani koji su se ponudili, a bilo ih je 188".

"Oba romana dodiruju velike teme i motive, ne samo pitanje zloćina i mogućnosti saznavanaj istog, (već) i nemogućnosti pričanja priče o tome, ali i saznavanja istine", ocenila je Đurđević.

Korunović je zaključio da je "Poslije zabave" "zaluženo dobio priznanje", i da ostali naslovi u užem izboru "pokazuju jednu vrstu raznovrsnosti pisanja u aktuelnoj srpskoj romansknoj produkciji".

Uručenje nagrade 5. februara u Kolarčevoj zadužbini

Grabovcu će NIN-ova nagrada biti uručena u idući ponedeljak 5. februara u podne u Kolarčevoj zadužbini. Na nagrada nedeljnika NIN dodeljuje se od 1954. godine, a jedan od pokrovitelja je Ministarstvo kulture Srbije. 

Stevo Grabovac (Slavonski Brod, 1978) objavio je zbirku pesama Stanica nepostojećih vozova 2007. godine, a njegov prvi roman Mulat albino komarac pojavio se 2019. godine. Živi i radi u Banjaluci. 

Izdavačka kuća Imprimatur je saopštila da je "Poslije zabave" roman o ocu, zločinu, porodici, prijateljstvu, odrastanju", a sa temom dvojništva "pisac uokviruje tematski različite segmente koji ovu knjigu čine presekom jednog života".

Autori koji su se ove godine našli u najužem izbori već su se dovodili u vezu s najprestižnijom književnom nagradom u Srbi i Regionu. Roman Lager Ljubomira Koraćevića uvršten u uži izbor 2015. godine. Romani Mrtvo polje, Satori i Ljubavna pesma Srđana Srdića našli su se u užem izboru 2010, 2013. i 2020, a Srebrna magla pada bila je 2017. u najužem krugu. I Stevo Grabovac je bio finalista s romanom Mulat albino komarac iz 2019. godine. Vladan Matijević dobio je NIN-ovu nagradu 2003. za delo Pisac izdaleka.

NIN-ova nagrada kritike za roman godine dodeljuje se od 1954. godine. Isprva je dodeljivana piscima s prostora cele bivše Jugoslavije pod uslovom da je roman bio pisan na srpskohrvatskom jeziku, da bi se posle raspada države ograničio na dela pisana na srpskom jeziku. Važi za najznačajnije književno priznanje u Srbiji, a mnogi su je tokom proteklih decenija poredili s francuskom nagradom Gonkur.

Izvor: NIN