Marko Vidojković: Pijanisto, svirni im gaMarko Vidojković, kolumna za ''Danas''

U ponedeljak su Međunarodni PEN centar i Srpski PEN izdali saopštenje u vezi sa najnovijim događajima u našoj maloj crnoj rupi. Glavni povod bila je presuda Apelacionog suda u slučaju Ćuruvija.

Presuda je, kaže PEN, došla u trenutku kada u Srbiji vlada atmosfera linča protiv svih koji se usude da kritikuju režim.

Pomenuti smo Nenad Kulačin i ja, kao redovne mete orkestriranih i organizovanih napada, koji nam u poslednje vreme dolaze preko društvenih mreža.

Možda neki idiot misli da to što nam pedeset trolova šalje identične uvrede neće delovati kao organizovana hajka, ali PEN se sličnim gangsterima bavi duže od jednog veka i očas posla sve uoči i jasno definiše, naročito imajući u vidu da je režim na njihov apel iz januara, 2023, da budu otkriveni i kažnjeni svi koji mi prete, odgovorio intenzivno me šikanirajući.

U najnovijem saopštenju, Međunarodni PEN stavlja do znanja da im nije promaklo šta se dešava Andreju Josifovskom, poznatom kao Pijanista.

Profesor na Arhitektonskom fakultetu, konceptualni umetnik i autor nekoliko stručnih knjiga uhapšen je početkom decembra zbog umetničkog performansa, a nekoliko dana potom, lice pod kapuljačom mu je iz kola pretilo pištoljem.

Lice je privedeno, pištolj nije pronađen, a Pijanista je, valjda, trebalo da ispadne paranoik.

Međunarodni PEN se javno zapitao da li je reč o organizovanom maltretiranju politički angažovanog umetnika.

Nije ovo najgore što se Josifovskom dešava.

Prljava kampanja u kojoj su ga režimski mediji okarakterisali kao manijaka, koji se iživljava nad studentkinjama, pravni epilog dobila je tako što je protiv profesora koji se zaista iživljavao nad studentkinjama pokrenut krivični postupak.

To što Josifovskog nikada niko nije prijavio za maltretiranje nije sprečilo režimsku propagandu da ga i ovog časa označava kao „dokazanog“ (!!) manijaka.

Kada me je jedan tabloidni proliv, u proleće 2021, okarakterisao kao pedofila, a moju suprugu kao moju žrtvu, odmah smo ih tužili. I dobili.

Pa se žalili, jer im nije presuđeno da plate onoliko koliko smo tražili.

Josifovski je drugačiji.

Činjenica da nije ništa skrivio njemu je dovoljna, međutim, jedini način da se izađe na kraj s tako niskim udarcima je, po mom mišljenju, da pljušte tužbe i krivične prijave.

Kada smo se pre izvesnog vremena čuli povodom njegove nove knjige, drugarski sam apelovao: „Je.i im majku na sudu. Molim te.“ „Hoću, zbog porodice“, odgovorio je.

Andrej Josifovski Pijanista, jedan od onih koji u Srbiji nemaju nikakvu zaštitu, našao se pod lupom Međunarodnog PEN-a, u pravi čas, dok mu se nije desilo nešto još gore od onoga što mu se dešava. Ovaj tekst služi da i vama skrene pažnju na ovog sjajnog umetnika i neustrašivog aktivistu.

A i Nenad i ja malo da se pohvalimo. A režim da se zabrine.