Štimac pisao Šapiću: Sećaš li se šta znači fer plej i da je od poraza gore izgubiti čast



Bivši košarkaški reprezentativac Vladimir Štimac uputio je otvoreno pismo predsedniku Privremenog organa grada Beograda i kandidatu Srpske napredne stranke za gradonačelnika, Aleksandru Šapiću, u kojem ga je optužio da je zaboravio šta znači fer plej i igrati pošteno.

Pismo Vladimira Štimca prenosimo u celini:

„Aleksandre Šapiću,
(oprosti, imam dilemu kako da te oslovim: kolega? to izgleda da više nismo; gospodine? ne daješ nam to pravo svojim ponašanjem; poštovani? moje poštovanje si nažalost izgubio)

Bio si jedan od najboljih vaterpolista svih vremena, dobar predsednik opštine Novi Beograd, a danas si naprednjački gradonačelnik Beograda.

Nije ovo mesto da pišem o tvojim rezultatima, ali ću pokušaću da te podsetim na neke vrednosti, koje kao sportiste i bivši reprezentativce treba da nas vode, a nekad si ih dobro znao.

Da li se sećaš šta znači „fer plej“? Šta znači igrati pošteno? Da je važno pobediti, ali da moramo naučiti i da podnesemo poraz. Da je od poraza mnogo gore izgubiti čast, jer nakon toga nijedna pobeda više nema smisla. Nažalost, ti si većinu ovih lekcija ne samo zaboravio, već ih brutalno gaziš igrajući u naprednjačkom timu.

Ne samo da igraš u tom timu,nego si i njegov kapiten za Beograd, čime je tvoja odgovornost još veća. Tvoj tim ne samo da ne igra viteški, nego ne poštuje ni osnovna pravila igre. Tvoj tim je potkpuio sudije i sve vreme igra sa igračem više. Međutim, ni to vam nije bilo dovoljno, pa ste kupovali i navijače. I opet izgubili, jer beogradska publika voli šmekere i fajtere u isto vreme, a ti to više nisi! Pošto sve prethodno nije uspelo, tvoj tim sada pokušava nešto još gore: Da uceni i kupi protivničke igrače. Pa, je l’ stvarno želiš tako da te se sećaju?

Želim da znaš da nas ima još koji nismo zaboravili šta je čast i poštenje, i Aleksandre Šapiću, Beograd je linija koju ti nećemo dozvoliti da pređeš. Branićemo ideju da treba da pobeđuju najbolji, a ne najmoćniji.

Ne mogu ni da zamislim kako se osećaš kada ti ispod balkona Skupštine grada zviždi hiljade ljudi, a ranije su te, baš na tom čuvenom mestu, dočekivali kao heroja. Ako pokušaš da pređeš i ovu liniju, budi siguran da ćeš naprednjačkom čizmom bahatosti i bezakonja zauvek zgaziti ne samo sportske uspehe, već i sećanje na sportistu Aleksandra Šapića.

Poslušaj moj savet i prestani sa ponižavanjem i urušavanjem ovog grada i sebe samog.“

Podsetimo, opozicija tvrdi da su rezultati izbora u Beogradu rezultat izbornog inženjeringa, odnosno fiktivnog doseljavanja birača iz drugih opština, ali i Republike Srpske. Opozicija stoga traži ponavljanje izbora u Beogradu, a za svoje tvrdnje je iznela brojne dokaze što je uzeto u obzir i u nedavno usvojenoj Rezoluciji Evropskog parlamenta kojom se traži međunarodna istraga o izborima u Srbiji.

Izvor: N1