Autobusi u plamenu, otpadaju vrata, točkovi: Da li je bezbedan gradski prevoz u BeograduŽena koje je juče teško povređena kada je na nju naleteo točak koji je otpao sa gradskog autobusa privatnog prevoznika Banbus, danas je preminula. Mehaničar zadužen za održavanje autobusa uhapšen je, zbog sumnje da je počinio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja. Iz sindikata prevoznika predlažu i da se Banbusu oduzme licenca.

Prepolovljeni, zapaljeni, čak i ugljenisani autobusi gradskog prevoza prizor su koje smo poslednjih meseci često viđali. Ili se i sami njima vozili. I ma kako da nije prijatno nagutati se dima, svako ko se u takvom vozilu zadesio sigurno je prvo pomislio dobro je, samo da niko nije stradao.

Ovaj put jeste, i to smrtno, i to neko ko se u blizini Karađorđevog parka zadesio na trotoaru, kada je sa autobusa na liniji 78 otpao točak.

„Ja verujem da će odgovornost ovde snositi i majstor koji je poslednji imao bilo kakvu intervenciju na vozilu, ali da će odgovornost snositi i vozač, koji nije blagovremeno uočio ovakav kvar“, kaže Ivan Banković iz sindikata „GSP Centar“.

Vozač je, navode iz Tužilaštva, poslat na alkotest, dok je mehaničar priveden.

„Utvrđen je identitet lica I.R. koje je bilo zaduženo za dnevni pregled vozila, mehaničara u preduzeću za saobraćaj „Banbus doo“. Dalje, po nalogu dežurnog javnog tužioca određeno je zadržavanje I.R. u trajanju od 48 časova, kada će biti saslušan u svojstvu osumnjičenog“, saopštilo je Prvo osnovno Tužilaštvo.

U traganju za krivcima trebalo bi pogledati i u vlasnika firme, ističe Banković. Oni pritiskaju mehaničare da u saobraćaj što pre puste autobuse. Jer svaki minut u garaži, dodaje on, izbija novac iz džepa vlasnika.

„Tako dolazimo u situaciju da vozači svesno upravljaju autobusima koji nisu tehnički ispravni i onda dođemo u ovakvu situaciju“, objašnjava Banković.

U kakvom su stanju bila vozila Banbusa trebalo bi da nam objasni Gradski sekretarijat za saobraćaj. Upravo oni su ti koji kontrolišu privatnike. Ali u teoriji, kažu naši sagovornici.

„U praksi, verujte mi, to je divlji zapad. Jednostavno, mnogi privatni prevoznici nemaju ni dobar servis, održavanje vozila je katastrofalno. Dobar deo njih ima jednog ili dvojicu mehaničara“, navodi Nikola Jovanović iz Centra za lokalnu samoupravu.

„Na livadama otvaraju svoje garaže i bez ikakvog prethodnog iskustva u ovom poslu dobijaju tako važan posao“, ističe Ivan Banković iz sindikata „GSP Centar“.

„To pokazuje jednu situaciju da gradsku vlast ne zanima javni prevoz, da oni ne vide taj vid prevoza kao izuzetno važan“, tvrdi Dobrica Veselinović, član Pirvremenog organa Beograda.

Dok čekamo dugoročno rešenje, hitni koraci bi, misle naši sagovornici, mogli da budu:

„Vanredni tehnički pregled svih vozila“, kaže Dobrica Veselinović.

„Doživotna suspenzija za učešće u javnom prvozu za Banbus iz Obrenovca“, navodi Nikola Jovanović.

„I da uopšte ima pravo da prevozi putnike“, dodaje Ivan Banković.

Jer pitanje je dana, zaključuje Banković, kada će ovo bilo koga od nas, na bilo kojoj liniji, opet zadesiti.

Izvor: N1