Puna polja mrtvih ptica i 19 uginulih srna kod Kikinde: Stručnjaci sumnjaju da je uzrok trovanje



Početkom marta, deo javnosti potresla je informacija da je na oranicama vojvođanskog sela Nakova pronađeno više od 800 mrtvih ptica. Proteklog vikenda, na 15-ak kilometara od tih oranica, takođe u opštini Kikinda - na dve lokacije, pronađeno je i 19 mrtvih srna. Toksikološke analize preminulih životinja i dalje nisu gotove, ali postoji sumnja stručnjaka da je, u oba slučaja, uzrok trovanje.

Umesto da lete – sa nakovačkog neba, početkom marta, padale su ptice.

Više od 1.000 mrtvih ptica pronađeno je na oranicama sela kod Kikinde, za koje ornitolozi kažu da je najveći pomor ptica u ovom delu Evrope.

Samo nedelju dana kasnije kikindski lovci pronašli su i 19 mrtvih srna.

Milan Ružić iz Društva za zaštitu ptica objašnjava da nije reč o izolovanom incidentu.

„Dakle, očigledno se dešava trovanje divljih životinja na širokom frontu. Nije tačkasto raspoređeno, već ga ima na više lokacija. Ako neko kaže da su ptice došle iz Rumunije i tamo se otrovale, i pale mrtve u Nakovo – šta možemo reći za srne? Te srne, ptice i sisari, jeli su hranu koja je zatrovana upravo na našim oranicama“, kaže ornitolog Milan Ružić.

Prethodnih godina broj srna u Vojvodini bio je u padu. Ove godine, činilo se lovcima, da će biti bolja situacija, kaže Mladen Banjac predsednik lovačkog udruženja.

„Baš tada, tog dana, završavali smo brojanje. Bili smo radosni, oduševljeni, jer smo zaustavili pad kod nas u lovištu. U toku dana, to je petog bilo, pa smo našli 14 uginulih srna, 10 ženki i 4 srndaća“, navodi lovac.

Među preko 1.000 mrtvih ptica bilo je i zaštićenih vrsta. Kazne za jednu mrtvu jedinku, kreću se od 30.000 dinara.

„Što bi značilo da je šteta, zaista ogromna, čak preko 30 miliona dinara. Nije nam jasno ko bi mogao da plati toliku štetu, toliku kaznu od poljoprivrednika. A za to je predviđena i zatvorska kazna od šest meseci do tri godine“, objašnjava ptičar Milan Ružić.

Pitanja o ovom slučaju uputili smo svim nadležnima. Odgovor, zajedno sa rezultatima toksikoloških analiza uginulih životinja i dalje čekamo.

Izvor: N1