Srbija protiv nasilja: Brnabić ozvaničila policijsku državu, uvedeno vanredno stanje


Poslanici sa liste "Srbija protiv nasilja" ocenili su da je nova predsednica parlamenta Ana Brnabić onemogućavanjem rasprave o kandidatima za potpredsednike Skupštine "ozvaničila policijsku državu u Srbiji", najavljujući da će sutra razgovarati o načinima kako odgovoriti na takvo ponašanje vladajuće većine.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić ocenio je da je večeras izašlo na videlo istorijsko gaženje demokratije, parlamentarizma, slobode govore, Ustava i zakona.

„Prva stvar koju je Brnabić uradila kad je sela u fotelju predsednika parlamenta je da je svojom voljom, mimo zakona i Poslovnika, onemogućila raspravu o kandidatima za potpredsednike Skupštine. Upozoravam građane Srbije da idemo u potpunu autokratiju, diktaturu, u potpuno gaženje Ustava, institucija i od Brnabić se može očekivati i da parlament prestane sa radom“, rekao je Aleksić.

Šefica poslaničke grupe Stranke slobode i pravde – Pokret Slobodnih građana Marinika Tepić ocenila je da je pred očima javnosti ozvaničena policijska država i da je sada jasno zašto je Brnabić poslata u parlament.

„Ovde je da bi ukinula poslednji atom parlamentarizma u Srbiji. Momenat kada smo shvatili da se nešto sprema je kada smo ušli u salu i videli da je unapred postavljen kordon policije“, rekla je Tepić novinarima u Skupštini Srbije.

Predsednik poslaničke grupe Srbija centar Zdravko Ponoš rekao je da je predsednik države Aleksandar Vučić „pustio Brnabić da gaca po blatu kako bismo se svi ovde isprljali i oblatnjavili“, da bi on izgledao kao državnik, dok se „došaptava u vinariji“.

„Ovo je projekat urušavanja ovog visokog doma, nacije i države koju sporovodi Brnabić, ali mi to nećemo dozvoliti“, kazao je Ponoš.

Predsednik poslaničke grupe Ekološki pokret Aleksandar Jovanović rekao je da je on bacio toalet papir na Brnabić, jer bolje nije zaslužila.

„Večeras je uvedeno vanredno stanje“, ocenio je on.

Izvor: FoNet, N1