Milenko Jovanov podstiče javni linč, nema ko da ga zaustaviZloupotrebljavajući konstitutivnu sednicu Narodne Srbije, šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov dva dana u kontinuitetu obmanjuje građane Srbije, šireći dezinformacije i iskonstruisane poluistine kojima direktno ugrožava živote čelnika Nezavisnog društva novinara Vojvodine, novinara Ane Lalić i Dinka Gruhonjića, saopštilo je NDNV.

“Neistinitim kostrukcijama da se “Ana Lalić protivi izgradnji srpkih crkava”, i da se Dinko Gruhonjićv “poistovećuje sa jasenovačkim zločincem Dinkom Šakićem”, poslanik Jovanov direktno ugrožava ne samo njihovu bezbednost, već i živote njih i članova njihovih porodica. Svakim svojim besprizornim nastupom Jovanov zlonamerno i svesno huška građane Srbije protiv novinara koji su već na meti najjezivijih pretnji na svakodnevnom nivou. Nakon svakog novog istupa predstavnika vlasti, pretnje se multiplikuju i postaju sve zlosutnije, a bezbednost Lalićeve i Gruhonjića dodatno ugrožena”, ističe se u saopštenju.

NDNV podseća da je poslanik Jovanov celu svoju političku karijeru i izgradio na šovinističkim ispadima i ostrašćenoj mržnji, ne samo prema političkim neistomišljenicima i novinarima, već i prema pripadnicima nacionalnih manjina.

„Pre tačno deset godina, tada sa funkcije predsednika Pokrajinskog odbora DSS, Jovanov je najavio formiranje “jezičkih brigada” kojima će utvrditi “u koliko naseljenih mesta, posebno na severu Bačke, građani mađarske nacionalnosti ne govore srpskim jezikom”. Ovu sramnu ideju poslanik Jovanov tada nije uspeo da realizuje, između ostalog, i zbog toga što su upravo novinari štitili javni interes braneći prava pripadnika svih nacionalnih zajednica koje žive na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine“, podseća NDNV.

Dodaju da nažalost danas kada su novinari došli na red, poslanika Jovanova očigledno nema ko da zaustavi, ni u javnosti niti u institucijama.

„Zastrašujuće je da se sa najviših političkih pozicija podstiče javni linč na novinare, jer to zapravo predstavlja nametanje “zakona rulje” i poziv na rušenje pravnog sistema. U uređenom sistemu slobode i prava građana štite institucije koje građani finasiraju. U sistemu koji se ne zasniva na vladavini prava već na “zakonu jačega”, svi su ugroženi“, naglašava se u saopštenju.

NDNV poziva institucije da hitno reaguju i zaustave uspostavljanje anarhije.

Izvor: Danas