Studenti osudili hajku na profesora Dinka GruhonjićaStudenti Filozofskog fakulteta u Novom Sadu okupljeni u neformalnoj grupi STAV osudili su javno targetiranje profesora Dinka Gruhonjića i pozvali da se se pretnje njemu i njegovoj porodici hitno zaustave.

U objavi na društvenim mrežama, STAV poručuje da su medijske slobode u Srbiji već ugrožene, dok targetiranje novinara doprinosi opštem pogoršanju stanja i polarizaciji društva.

„STAV nije saglasan sa nedavno objavljenim stavom Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta i zahtevamo da se predstavnici parlamenta izjasne koji studenti traže sankcionisanje prof. dr Dinka Gruhonjića“, navode iz ove grupe studenata.

Sinoć je lokalni portal NS uživo, blizak novosadskoj vlasti, preneo izjavu predsednice Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivane Macak da je taj parlament „većinom glasova osudio sramno ponašanje Dinka Gruhonjića“.

Ona je rekla i da je Etičkoj komisiji Filozofskog fakulteta prosleđen dopis u kom se zahteva da se njegov govor proglasi za govor mržnje.

Prethodnih dana taj portal je na društvenim mrežama postavio montiranu verziju Gruhonjićevog govora sa prošlogodišnjeg festivala „Rebedu“, uz huškački komentar, da bi ga zatim preneli brojni povezani portali.

Prethodno su mediji bliski vlasti poveli kampanju targetiranja predsednice Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ane Lalić zbog njenih izjava na ovogodišnjem izdanju festivala „Rebedu“ u Dubrovniku, što je rezultiralo da dobije hiljade pretnji, među kojima i pretnje smrću.

Izvor: Beta, Danas