Druže Tito, iskopaće tebe (de)BiliDraža Petrović, kolumna za ''Danas''

Dok je bilo Tita, bilo je i šita, a sad kad nema više Tita, kao što se da primetiti, ostao je samo goli šit (u daljem tekstu goli Š), i jedna kineska kopija Tita.

Goli Š, kandidat za gradonačelnika Beograda, koga je za to mesto kandidovala kineska kopija Tita, izjavio je da ima odličnu ideju šta uraditi sa originalnim Titom koji već 44 godine počiva u Kući cveća na Dedinju.

– Iskopaćemo ga i vratiti u Kumrovec! – najavio je goli Š u sredu, pa je sasvim izvesno da će Josip Broz Tito proći onako kako su Topalovići poželeli svom pretku Panteliji kada su uočili da ih nije stavio u testament.

– Iskopaće tebe Bili, ja ti kažem – kazao je u „Maratoncima“ Laki Topalović, gledajući u sliku pokojnog Pantelije, u trenutku besa kada je pročitao testament u kome pokojni Pantelija naslednicima ne ostavlja ama baš ništa.

Tako da i sam razmišljam da ovih dana odem u Kuću cveća, na grob blaženopočivšeg druga Tita i upozorim ga na vreme šta mu se sprema.

– Druže Tito, iskopaće tebe (de)Bili, ja ti kažem – planiram da nad nadgrobnom pločom Josipa Broza upozorim čoveka kome sam svojevremeno položio pionirsku zakletvu na terenu za mali fudbal, u dvorištu Osnovne škole „Oslobodioci Beograda“, iako u mojoj familiji, ni sa strane Petrovića ni sa strane Milojkovića, nije bilo komunista, članova partije, a bogami ni ljubitelja lika i dela druga Tita, još u vreme kada je drug Tito bio živ, i delimično zdrav.

– Druže Tito, iskopaće tebe (de)Bili, ja ti kažem – reći ću baš to drugu Titu u Kući cveća, ne samo da bih ga upozorio već i da bih mu objasnio sa kakvim primercima ljudske vrste ima posla. Srećom posthumno, ali mi takve sreće nismo bili.

– Druže Tito, iskopaće tebe (de)Bili, ja ti kažem – objasniću blaženopočivšem Brozu genezu problema – da je još pre 30 godina duhovni otac Golog Š i kineske kopije druga Tita, po imenu dr Vojislav Goli Š, poneo glogov kolac u pomenutu Kuću cveća kako bi proburazio grob originalnog druga Tita, ali nije uspeo, pa nas još od tada kao naciju bije maler, jer koji hrišćani, pravoslavci i svetosavci prekopavaju tuđe grobove i probadaju ih glogovim kočevima.

Maler je kulminirao kada se vlasti dočepao kineski Tito, na čijoj etiketi piše Made in PRC, a sa njim su se vlasti dočepali i ostali pripadajući PRC primerci, nazovimo ih zajedničkim imenom Bili, koji što duže vladaju sve više na to bili dobijaju prefiks De.

– Iskopaće, dakle, tebe (de)Bili, druže Tito, ja ti kažem – kazaću drugu Titu nad nadgrobnom pločom, pa mu precizirati na šta su sve sposobni pomenuti drugovi (de)Bili.

Uspeli su, na primer, da od stare železničke stanice u Beogradu naprave Kuću smeća, jer sada ta lepa drevna zgrada nije više železnička stanica nego deponija za prikupljane svih vrsta đubreta.

Zatim, uspeli su da od starog Trga republike naprave novi koji već sada izgleda starije od starog, jer su ga do sada popravljali, krpili i budžili bar 12 puta od obnavljanja.

Uspeli su da od Kosova naprave državu sa svim državnim atributima, sve druge optužujući za totalnu izdaju Kosova, iako će građani Kosova uskoro da im podignu spomenik koji će se zvati: Spomenik zahvalnosti (de)Bilima.

Uspeli su da od 80 odsto medija naprave medije koje više niko normalna ne može da čita i gleda, već ih čitaju i gledaju isključivo (de)Bili.

Sve ću to – i još svašta – reći drugu Titu, posebno naglasivši da se ništa ne nervira, jer je velika verovatnoća da onaj Goli Š uopšte ne dođe na vlast, pa neće ni da počne da rešava najvažniji komunalni problem Beograda, Kuću cveća, dok mu po ostatku grada otpali točkovi sa gradskih autobusa ubijaju prolaznike a automobili upadaju u kratere na drumu.

– Iskopaće, dakle, tebe (de)Bili, druže Tito, ja ti kažem, ali je velika verovatnoća da neće, što je povoljna okolnost po tebe, pošto (de)Bili polako odlaze u istoriju – objasniću čoveku kome sam položio pionirsku zakletvu, a zakletva je zakletva, bez obzira što sam u to doba bio maloletan i nisam odgovarao za svoje postupke.

A zakletvu i dana danas pamtim bolje od poslednjeg govora ove naše kineske kopije Tita, čak mogu da je izgovorim i na makedonskom:

Denes, koga stanuvam pioner,

davam česen pionerski zbor,

deka vredno ke učam i rabotam,

ke gi počituvam roditelite i postarite,

i ke bidam iskren i veren drugar,

koj drži daden zbor,

deka ke go sakam našiot dom,

Samoupravna Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija,

ke razvivam bratstvo i edinstvo

i ideite za koi se borel drugarot Tito,

ke gi cenam site luge na svetot koi sakaat sloboda i mir!