Korać o rezoluciji o Srebrenici: Oni koji sad najviše „skaču“ bili su u politici kada se to dogodiloPodela u opoziciji je nagore moguće rešenje, potpuno je svejedno da li izlaze ili ne izlaze na predstojeće izbore, jer njihova snaga je u jedinstvu, izjavio je univerzitetski profesor Žarko Korać.

Korać je u emisiji Dan uživo na N1 rekao da jedinstvo opozicije više ne postoji, i da, ako ostane kako je trenutno, ne vidi kako će opozicija da osvoji Beograd.

On je ocenio da bi vlast bila u teškom položaju da je opozicija ostala u celini – svejedno da li je u bojkotu ili izlazi na izbore.

„Ovo je najgore moguće rešenje, to da su se podelili. To je šteta za Srbiju u celini. U Savetu Evrope Srbija je označena kao zemlja koja nema korektne i poštene izbore i ovo će to produbiti. Srbija klizi na toj lestvici demokratskih sloboda“, smatra Korać.

Osvrćući se na sastanak predstavnika vlasti i opozicije sa čelnicima RTS u vezi sa medijskim izveštavanjem, Korać kaže da će se vlast posle ovoga što neke stranke izlaze na izbore baviti samo šminkom.

„Suštinu neće promeniti“, naveo je on.

Kako je kazao, ako nemaš slobodne medije, imaš neinformisane birače, ističući da se ruši osnova da se ljudi slobodno opredeljuju.

„Srušena je i mogućnost da se vlast smenjuje na izborima. Sad imamo vlast koja čini sve da što duže ostane na vlasti“, smatra Žarko Korać.

O rezoluciji o Srebrenici

Korać kaže da se rezolucija o Srebrenici o kojoj bi Generalna skupština UN trebalo nakon 6. maja da se izjasni, u domaćoj javnosti predstavlja kao napad na Aleksandra Vučića i srpski narod.

Kako ističe, istorijske činjenice se, međutim, ne mogu menjati.

U tri presude se pominje reč genocid uz detaljno obrazloženje. Ova rezolucija ništa novo ne donosi, precizirao je Korać.

Rezolucija o Srebrenici je, kako kaže, stavljena kao pitanje životi i smrti u Srbiji, što je potpuno neispravno.

„Oni koji najviše skaču bili su u politici kada se to dogodilo. Moje mišljenje je da se oni bore protiv toga samo zbog sebe“, kaže Korać navodeći da dobijaju potvrdu sveta da se to nije zaboravilo.

Kako je kazao, svet hoće da priznamo da je to bila pogrešna politika.

„Ali, nažalost, ta politika traje i danas“, smatra Korać.

Najava revizije presuda je, kako je istakao, nemoguća i reč je o poltičkoj izjavi.

Suština je, kaže, kako se mi odnosimo prema zločinu koji je učinjen u naše ime.

Izvor: N1