Teofil Pančić: Srbija, kad god bi imala ovako 'mudru' politiku i još mudriju „Politiku“, jedva je preživela toliki višak mudrostiTeofil Pančić, kolumna ''Kulturni gnevnik'' za portal nedeljnika ''Vreme'', 23.5.2024.

Sve što je zaista važno prevazilazi značaj kulture, zanimacije za samozvanu elitu. Zato se nevažne stvari objavljuju – ako baš mora – u rubrici kulture, a važne idu pravo na naslovnu stranu.

Evo, recimo, šta je vest dana za nekada najugledniji dnevnik na Balkanu, dostojna počasnog mesta na naslovnoj strani:

„Oliver Stoun: Srbija vodi mudru politiku“.

Ništa se celog prethodnog dana u čitavom svetu i u vidljivom kosmosu nije dogodilo što bi bilo značajnije od privatne impresije jednog filmadžije u duhovnoj penziji, izrečene u mikrofon filmskoj kritičarki, da „Srbija“, dakle, „vodi mudru politiku“.

A možda je Stoun hteo da kaže nešto drugo, ali se izgubio u prevodu? Recimo ovo: „Srbija vodi mudru ‘Politiku’“.

Toliko mudru da je vreme običnog laganja ostavila daleko iza sebe. Sada kreira paralelnu stvarnost i uživa u njoj. Jedan psihodelični svet za sebe, ili „Trumanov šou“ za trajno obeskompašene.

Ko je kriv nama sve ređima koji se sećamo da je Srbija, kad god bi imala ovako mudru politiku i još mudriju „Politiku“, jedva preživela toliki višak mudrosti na malom prostoru.