Pokojni otac Nebojše Stefanovića i dalje direktor, niko ne primećuje zbog halabuke oko venčanjaJedna od četiri firme koje je svojevremeno osnovao Branko Stefanović još je aktivna i on je njen jedini zakonski zastupnik. A da apsurd bude veći, pre nepuna dva meseca likvidiran je Junajted Bg konsalting, formalno jedini vlasnik Seven starsa, u čijem sastavu su i tri poznata restorana, piše "Radar".

Odavno jedna svadba nije izazvala toliku pažnju javnosti kao nedavno, drugo po redu venčanje Nebojše Stefanovića, čiji je politički uspon počeo pobedom SNS-a na parlamentarnim izborima 2012, nakon kojih je u julu iste godine izabran za predsednika Skupštine Srbije. Već u aprilu 2014. je avanzovao i postao ministar policije u prvoj vladi Aleksandra Vučića. Na tom mestu ostao je šest i po godina, do oktobra 2020, kada je – zbog narušenih odnosa sa predsednikom SNS-a i Srbije – u jednoj od brojnih rotacija zamenio mesto sa Aleksandrom Vulinom i postao ministar odbrane.

Dve godine kasnije, 26. oktobra 2022. morao je da napusti Nemanjinu 11, a u međuvremenu je, u maju 2021, bio prinuđen i da podnese ostavku na mesto predsednika Gradskog odbora SNS-a za Beograd, opterećen optužbama da je lično Vučiću radio o glavi i bio deo zavereničke grupe koja je navodno spremala jedan od brojnih atentata na predsednika Srbije. Od tada su do javnosti stizale samo šture informacije o tome da je SNS nekadašnjeg „neprijatelja broj 1“ angažovao kao koordinatora stranke za jug Srbije. A onda su društvene mreže eksplodirale. Ne toliko zbog toga što se Stefanović po drugi put oženio, već zbog sumnji da tako luksuznu svadbu sebi svakako ne bi mogao da priušti neko ko je skoro ceo radni vek proveo na javnim funkcijama, za koje je retko kada neto plata bila veća od 1.000 evra mesečno, navodi „Radar“.

Zbog halabuke koju je na društvenim mrežama izazvalo venčanje bivšeg ministra policije i odbrane, niko izgleda nije primetio neke druge informacije, pogotovo one vezane za firme njegovog pokojnog oca, Branka, koji je, prema navodima iz SNS-a, 6. jula 2020. preminuo u Beogradu u bolnici „Dr Dragiša Mišović“, gde se lečio od kovida-19.

Elem, iako je Branko Stefanović zvanično upokojen pre skoro četiri godine, on se još uvek u registru privrednih društava vodi kao direktor i jedini zakonski zastupnik firme Seven stars, koja ima i nekoliko ogranaka, među kojima je i istoimeni restoran, kao i restoran „Maksim 3“ i pivnica „Maksim 2“. Pri tome je ta firma u blokadi već 1.320 dana, još od 5. novembra 2020. i to zbog duga od 3.694.620 dinara, a prema nekim bazama podataka njene dugoročne obaveze procenjuju se na čak 244.785 evra.

Poverioci još prijavljuju potraživanja

Svojevrsni kuriozitet je da su poverioci Seven starsa, prijavom novih nenaplaćenih potraživanja, iznos blokade poslednji put uvećali pre samo tri nedelje za nekoliko desetina hiljada dinara. Drugi kuriozitet je da se kao jedini vlasnik Seven starsa vodi kompanija Junajted Bg konsalting, koju je pre šest godina, u junu 2018. osnovao u međuvremenu preminuli otac novopečenog mladoženje i bivšeg ministra policije i odbrane, navodi Radar.

Možda u već uobičajenom zametanju vlasničkih tragova nove srpske biznis elite to i ne bi bilo toliko čudno da 22. aprila ove godine Junajted Bg konsalting nije, i to po sili zakona, izbrisan iz registra privrednih društava. A i ta firma je na dan brisanja bila u blokadi zbog 252.880 dinara dospelih, a neplaćenih obaveza. Pri tome je postupak prinudne likvidacije pokrenut po službenoj dužnosti zbog toga što ta firma sa sedištem u strogom centru Beograda, u Ulici Kneza Mihaila 33, do kraja 2022. nije APR-u dostavila godišnje finansijske izveštaje za 2020. i 2021.

Uprkos tome što je pre dva meseca prinudno likvidiran, Junajted Bg konsalting još uvek formalno figurira kao jedini, stoprocentni vlasnik druge firme, Seven stars, koja se još tretira kao aktivna, a kao njen direktor se vodi niko drugi nego – Branko Stefanović. Posebna je priča da je i u trenutku registracije Seven starsa njen osnivač, Junajted Bg konsalting poslovao sa gubitkom od 184.000 dinara, a novu firmu je osnovao sa kapitalom od dva miliona dinara. Zbog toga se i u to vreme sasvim logično postavljalo pitanje porekla novca. Tim pre što je osnivački kapital za novu firmu bio skoro devet puta veći od ukupnog godišnjeg prihoda Junajted Bg konsaltinga, koji je te godine bio samo 233.000 dinara.

Izvor: Radar, N1