Poslovanje Rio Tinta do te mere nezakonito da država nema pravo da im omogući da radeDirektor projekta Jadar je rekao za N1 da kompanija Rio Tinto ostaje u Srbiji iako su svesni da nemaju dozvole. Mogu li da nastave sa poslom i bez njih? Mogu li da nastave istraživanja, pripremu za otvaranje rudnika? Poslovanje te kompanije od njenog dolaska u Srbiju pa sve do danas je do te mere nezakonito da država nema pravo da im omogući da posluju, rekao je za N1 advokat Sreten Đorđević.

Advokat Đorđević kaže da smatra da nema nikakvog osnova da se ozbiljno razgovara o bilo kojim dokumentima o kojima kompanija govori, a koja su do sada napravljena, kao što je na primer Studija uticaja na životnu sredinu.

„Nema osnova jer su sva dokumenta napravljena u nekoj internoj proceduri kompanije koja ne preduzima nikakvu odgovornost za sadržaj tih dokumenata. Čak se i u napomenama tih dokumenata, izričito izjvaljuje, da kompanija nije odgovorna ni za jedan podatak u njima.  Isto tako se navodi da je zabranjeno kopiranje tih dokumenata jer na taj način kompanija štiti autorska prava za te dokumente. Kompanija suštinski smatra da su to dokumenta trećih lica, naučnika, ali nisu. To je najverovatnije kompilacija svih studija koje su rađene nekoliko godina“, kaže advokat Đorđević i dodaje da nezavisni stručnjaci, javnost i drugi važni ljudi nisu ostvarili uvid u te, kako navode iz kompanije 23 hiljade podataka u tim dokumentima.

„Mislim da je u pitanju samo marketinški trik koji je kooordinisan sa nekim drugim političkim aktivnostima u Srbiji“, rekao je advokat Sreten Đorđević u emisiji Dan uživo.

On ističe da je Rio Tinto u januaru 2022. godine izgubio skoro sve dozvole kada je ukinuta Uredba o prostornom planu područja posebne namene Jadar.

„Sve je tada obustavljeno osim jednog postupka pred Ministarstvom rudarstva i energetike. Osim toga, kompanija vodi više postupaka pred Upravnim sudom, a i u postupcima je zbog finansija – od ranije. Gormalno pravno oni nisu imali pravo da rade ništa od 2022. godine. Informacija informacija direktora projekta Jadar da komuniciraju s predsednikom Srbije je začuđujuća jer obični predstavnici kapitala nemaju prava da uđu u Ministarstvo zaštite životne sredine ili Ministarstvo rudarstva i energetike ako nemaju postupak koji tamo vode. Tako da je sva ta neformalna komunikacija, opasna komunikacija. Ta komunikacija nikada nije ni prestajala i ona treba da dovede do toga da se projekat Jadar nastavi. Ukoliko bi danas projekat Jadar bio nastavljen, a sa rudarenjem bilo započeto kako je najavio predsednik 2028. to biznačilo da bi kompletan pravni sistem Srbije u oblasti energetike, rudarstva, šumarstva, zaštite životne sredine i još drugih oblasti bio uništen“, istakao je advokat i dodao da takvi postupci, kada je reč o rudarenju i rudarskim ispitivanjima, traju s razlogom dugo i ukoliko bi projekat Jadar zaživeo 2028 to bi značilo „nestanak dobrog dela pravnog sistema u Srbiji“, rekao je.

„Iz njihovih bušotina curi toksičan otpad“

„Iz moje perspektive poslovanje ove kompanije od osnivanja je do te mere nezakonito da država nema pravo da im omogući da posluju. Ipak oni imaju 500 bušotina na poljoprivrednom zemljištu, znamo da iz njihovih bušotina curi toksičan otpad, nemaju dozvole za upravljanje rudarskim otpadom, znamo da su desetine hiljada kubnih metara rudarske isplake sipali na komunalnu deponiju u Loznici, i to je priznala gospođa Babić. Postoji mnogo dokaza da posluju nezakonito“, rekao je adovkat Đorđević.

On je objasnio i da su on i njegove kolege od Ministarstva rudarstva i energetike zatražili brojna dokumenta u vezi sa radom kompanije, dozvolama, a po Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja.

„Obavešteni smo da ministartvo ne poseduju dokumenta o određenom broju akata, ali su nas i obavestili o o nečemu zapanjujućem, citiram: da u to vreme nije donet pravni akt na osnovu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, iz 2011, koji bliže određuje površine istražnih prostora na kojima se moglo odobriti izvođenje primenjenih geoloških istraživanja. To zapravo znači, da kada je kompanija i u to vreme radila i da ako su imali neke dozvole, da su sve izdate i da je sve urađeno u potpuno nezakonitom postupku, pogotovo jer u to vreme na području Gornjih Nedeljica nije bilo moguće izdati dozvolu za geološka istraživanja“, naveo je advokat.

„Rio Tinto kažnjen zbog korupcije“

Advokat Đorđević navodi i da je prošle godine objavljeno hitno saopštenje za javnost Američke komisije za vrednosne papire i berzu o kršenju zakona o korupciji u inostranstvu. On kaže da je Američka komisija utvrdila da je Rio Tinto 2012. godine u Africi, u toku projekta u rudniku Sindao isplatila eksternom francusom ekspertu 10 miliona dolara da bi lobirao o rudarskiom pravima u vladi Gvineje.

„Utvrđeno je da francuski ekspert nije novac potrošio na adekvatan način, kao ni da Rio Tinto nije adekvatno prikazao trošenje tog novca, ali da je isplatio 822 hiljade dolara visokom funkcioneru gvinejske vlade da pomogne Rio Tintu da zadrži svoja prava u Gvineji. Između Američke komisiji i Rio Tinta je postignut dogovor, pa je Rio Tinto platio zbog toga 15 miliona dolara. Za našu javnost je interesantno da je Čed Bluvit bio menadžer u Gvineji i u njegovoj biografiji piše da je pregovarao sa vladom Gvineje, da je odgovoran za proces integracije i za preseljenje zajednica, dozvolama, porezima i zato mislim da Srbija treba da vodi računa ko joj dolazi u goste, da javnost sa tim mora da bude upoznata“, rekao je Đorđević.

On je istakao i da se poslovanje RIo Tinta ne može se posmatrati izolovano u Srbiji, nego mora da se posmatra u svetlu svega što su uradili u svetu.

„Tamo u Gvineji je neko dobio 822 hiljade dolara za lobiranje, cena u Evropi je mnogo viša. I sam predsednik je rekao da je neko dobio pare i kao onda da ne sumnjamo da postoje posrednici i mešetari u Srbiji i Evropskoj komisiji koji rade za nešto što je pogubno za Srbiju, jer ako počne rudarenje u Loznici, počeće posle par godina u Valjevu“, rekao je on i dodao da u petak svi treba da idu u Loznicu.

„Svako treba da nekoga ko mu je drag uhvati za ruku u petak i bude u Loznici, a posebno treba uhvatiti za ruku one koji ne znaju kolika opasnost preti od projekta Jadar“, zaključio je advokat Sreten Đorđević.

Izvor: N1