Svesrpski sabor: Manifestacija patriotizma ili prvorazredni kičOva manifestacija je za jedne pokazatelj „učvršćivanja veza jednog naroda“, a za druge „odgovor na diplomatski poraz Dodika i Vučića u Ujedinjenim nacijama“ kroz usvajanje Rezolucije o Srebrenici

„Nakon 5. maja ništa više neće biti isto“, rekao je u aprilu predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, najavljujući tada vaskršnji sabor koji je trebalo da bude održan u maju. Nakon što je prolongiran, prvenstveno zbog usvajanja Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, dogovoreno je održavanje srpskog sabora 8. juna, podseća Dojče vele (DW).

Iako je ranije najavljeno da će na saboru biti „donesene važne odluke o opstanku srpskog naroda na svojim ognjištima, njegovom ekonomskom napretku, očuvanju srpskog jezika i ćiriličkog pisma i zajedničke kulturne baštine“, zvaničnog dokumenta još nema. Umesto toga, najavljeni su folklorni ansambli Srbije i RS, moleban u Hramu Svetog Save tog dana, kao i sastanci članova vlada, privrednika i kulturnih institucija. Praktično, sve ono što je do sada bio sadržaj zajedničkih sednica dveju vlada.

„Čista ideja“

„Svi će bukvalno da imaju svoje goste iz Republike Srpske da potpisuju sporazume, memorandume i da vide šta je to što možemo da učinimo, uvek poštujući Dejtonski mirovni sporazum i pozivajući neodgovorne inostrane faktore koji ruše Dejtonski mirovni sporazum, a uvek optužujući nekog drugog da taj Dejtonski sporazum ruši“, rekao je za RTS predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pomenuvši, bez više detalja, da je u pripremi i tekst deklaracije koja bi trebalo da bude usvojen.

U Banjaluci od sabora očekuju potvrdu jedinstva i jače povezanosti Srbije i RS, ali i poručuju da niko ne treba da se plaši takvog okupljanja.

„Niko nema potrebe da se plaši, ovo je znak naše sabornosti, ovo nije protiv bilo čijeg drugog interesa. Uvek ćete imati one koji su nezadovoljni. Ovo je jedna čista ideja, zasnovana na čistim namerama. Takva će ostati i kad se završi saborovanje, ali će trasirati put za zajedničke ciljeve“, poručila je srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

Da niko ne treba da strahuje od saborovanja slažu se i analitičari s obe strane Drine. Ipak, za jedne je on pokazatelj „učvršćivanja veza jednog naroda“, a za druge „odgovor na diplomatski poraz Dodika i Vučića u Ujedinjenim nacijama“ kroz usvajanje Rezolucije o Srebrenici.

Odgovor poraženih ili odgovor na pritiske

„Taj odgovor je u političkom smislu primitivan. On je prvoklasan kič i odgovor je poraženih političara na međunarodnoj sceni. Činjenica je da u političkom smislu oni nemaju bilo kakvu moć da bilo šta promene. RS i Srbija već imaju saradnju u svim oblastima, tako da od sabora ne očekujem ništa, osim zloupotrebe u cilju interesa Dodika i Vučića“, kaže profesor iz Sarajeva Enver Kazaz.

Ukoliko deklaracija bude donesena, nju će potvrđivati oba parlamenta i biće rezultat onoga što se zove „opravdana potreba za većom integracijom srpskog naroda na ovim prostorima“, stava je politikolog iz Banjaluke Vojislav Savić. Zloupotreba zajedničkih institucija, kao u slučaju Rezolucije o Srebrenci, dovela je do logičnog odgovora u kojem sabor ima dve funkcije, ocenjuje Savić.

„Prva, da integriše i dodatno učvrsti društvene, ekonomske, kulturne i političke veze svih Srba koji žive u tom regionu, a druga da se pošalje poruka svima koji planiraju neke političke ili parapolitičke akcije koji će ići na štetu srpskog naroda, a to neće proći bez ogromnog otpora i korišćenja svih demokratskih instrumenata za to, što je na kraju krajeva i civilizacijska tekovina“, ističe Savić, koji ne vidi razlog za bilo kakve negativne reakcije iz Sarajeva ili Zagreba, jer, kako ponavlja, sabor nije uperen ni protiv koga.

Vučić je na sabor pozvao i Srbe iz Crne Gore i „sve one koji se ne stide svoje matice“, poručivši da će oni koji se stide, naći način kome da se žale.

Ipak, razvoj događaja oko priprema sabora i zvanica pokazuje da ni svi Srbi nisu podobni za Sabor. Poslanik Liste za pravdu i red u Narodnoj skupštini RS Nebojša Vukanović, objavio je na svojim ličnim profilima na društvenim mrežama sastav delegacije ispred Narodne skupštine u kojoj nema nijednog opozicionog poslanika. On ističe da je sramno da je u delegaciji Anja Ljubojević, koja je na mesto potpredsednice Narodne skupštine izabrana iz reda hrvatskog naroda.

Skrajnuta opozicija

„Ovo je novi veliki skandal, jedan u nizu sramnih poteza Nenada Stevandića i režima, jer je jasno da je ovo uradio u dogovoru s Miloradom Dodikom. Ali, dobiće adekvatan odgovor i reakciju kakvu zaslužuju, a javnost u Srbiji će o svemu biti obaveštena“, napisao je Vukanović.

On za DW kaže da se dva dana prije sabora nije znalo ni ko je pozvan ni šta je tema: „To je sve neozbiljno i populistički. Cilj je da se dobiju neki jeftini politički poeni. Tu nema onoga što se očekivalo. Neverovatno je da se sabor zakaže, pa otkaže. Da ne znamo jesmo li pozvani ili ne. Osim naboja i patriotskih poena, ne očekujem ništa“, kaže Vukanović, najavljujući odlazak na sabor, ali ne da bude „dekor i učestvuje u farsi sabora“, nego da bi stavio do znanja da mu ne treba vodič da dođe u Beograd.

„Manifestacija patriotizma“, mogla bi dobiti dodatnu notu s obzirom na to da Milorad Dodik na sabor u Beograd dolazi odmah nakon posete Rusiji i sastanka sa Vladimirom Putinom. To je i svojevrsna poruka Aleksandru Vučiću, smatraju analitičari, koji taj čin vide kao odbijanje Dodika da bude tretiran od Srbije kao Kosovo.

„Na dan sabora dolazim iz Rusije i na njemu će se okupiti svi segmenti srpskog društva. Na saboru ćemo usvojiti deklaraciju koja bi trebalo da sadrži smernice kojim putem ćemo ići dalje, kao i odgovore na aktuelna pitanja“, poručio je Dodik iz Rusije, koji se peti put od početka rata u Ukrajini sastao sa Putinom, a jedanaesti od 2014. godine. Upravo ta činjenica je, smatra se, indirektna poruka Vučiću.

Ruska veza

„I ako ja moram da ponižavam sebe i glasam na izborima u Srbiji i dajem ti podršku, istovremeno da ti pokažem da nisi ti jedina podrška Republici Srpskoj i ne zavisi sve od tebe. Jer, Dodik je očigledno shvatio da kod Vučića postoji doza fatalizma“, ukazuje politički analitičar iz Beograda Cvijetin Milivojević, aludirajući na položaj Srba na Kosovu koji su podrškom Vučiću, njemu izručili svoju sudbinu.

„Tako da bi se isti scenario ponovio i sa Republikom Srpskom ako bi čitavu njenu budućnost Dodik izručio u ruke samo Aleksandru Vučiću. Iako sâm sastanak sa Putinom neće biti od velikog značaja, on će biti poruka Vučiću da ne može da se igra sa RS“, kaže Milivojević, koji ne veruje da se od sabora može da se izrodi nešto spektakularno.

Za Envera Kazaza je igranje na kartu Putina „poslednja opcija“ za Milorada Dodika, kao i poruka koja bi trebalo da bude upućena, ne samo Srbiji, nego i svima u regionu.

„On tom posetom i sastankom sa Putinom, šalje poruku čitavoj Evropi, a i Vučiću, da je moćniji nego sam Vučić – iako je pitanje kako će se taj put završiti. S tim u vezi i sabor neće doneti ništa novo, osim razbuktavanja emocija koje će trajati nekoliko dana, nakon čega ćemo se svi vratiti u realnost“, zaključuje Kazaz.

Izvor: Vreme. DW