Zabranjen početak festivala „Mirdita, dobar dan”Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić saopštio je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo naredbu da se prekine javno okupljanje „Mirdita, dobar dan”.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je naredbu da se prekine javno okupljanje „Mirdita, dobar dan”, zbog opasnosti od ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine, kao i opasnosti od narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

Takođe, neće biti dozvoljeni ni drugi skupovi na tom prostoru. Sa ovom naredbom su upoznati organizatori skupa”, izjavio je ministar Dačić.

Pedesetak mladića sprečavalo ulazak u Dorćol plac gde je trebalo da počne „Mirdita“

Ispred Dorćol placa, gde je trebalo da počne festival "Mirdita, dobar dan", okupilo se oko pedeset mladića koji sprečavaju ulazak u ovaj prostor i mašu srpskim zastavama, ali ne dozvoljaju da budu snimani. Policija je kolima blokirala prilaznu ulicu, u blizini je još jedna policijska patrola.

Kod Dorćol placa je i omladina Nove Demokratska stranke Srbije (Novi DSS) čiji je predsednik Stefan Seratlić rekao da su pripadnici te stranke tu iz dva razloga.

„Prvi je da bismo poželeli dobrodošlicu sugrađanima sa Kosova i Metohije u svoju prestonicu. A drugi je da bismo izrazili žaljenje što je ovaj festival predstavljen kao razmena kososke i srpske kulture, a to je protivustavno“, rekao je Seratlić.

Dodao je da omladina Novog DSS traži da festival Mirdita bude zabranjen pre svega iz bezbednosnih razloga, a i zato što je protivustavan.

Omladinci ove stranke su ispred Dorćol placa organizovali i mini izložbu na kojoj je predstavljena kulturna baština Srbije na Kosovu i Metohiji, razvili su i transparent kojim su gostima sa Kosovo i Metohije poručili „Dobrodošli u svoju prestonicu“.

Izvor: Beta, N1