Pedesetak mladića sprečavalo ulazak u Dorćol plac gde je trebalo da počne „Mirdita, dobar dan“Ispred Dorćol placa, gde je trebalo da počine festival "Mirdita, dobar dan", okupilo se oko pedeset mladića koji sprečavaju ulazak u ovaj prostor i mašu srpskim zastavama, ali ne dozvoljavaju da budu snimani. Policija je kolima blokirala prilaznu ulicu, u blizini je još jedna policijska patrola.

Kod Dorćol placa je i omladina Nove Demokratska stranke Srbije (Novi DSS) čiji je predsednik Stefan Seratlić rekao da su pripadnici te stranke tu iz dva razloga.

„Prvi je da bismo poželeli dobrodošlicu sugrađanima sa Kosova i Metohije u svoju prestonicu. A drugi je da bismo izrazili žaljenje što je ovaj festival predstavljen kao razmena kososke i srpske kulture, a to je protivustavno“, rekao je Seratlić.

Dodao je da omladina Novog DSS traži da festival Mirdita bude zabranjen pre svega iz bezbednosnih razloga, a i zato što je protivustavan.

Omladinci ove stranke su ispred Dorćol placa organizovali i mini izložbu na kojoj je predstavljena kulturna baština Srbije na Kosovu i Metohiji, razvili su i transparent kojim su gostima sa Kosovo i Metohije poručili „Dobrodošli u svoju prestonicu“.

Novinarku N1 ometali dok je uživo izveštavala o festivalu „Mirdita, dobar dan“

Građani koji se protive održavanju festivala "Mirdita, dobar dan" okupili su se ispred Dorćol placa u Dobračinoj ulici. Na licu mesta je i novinarka N1, koju su pojedinci ometali dok je izveštavala sa terena.

Naime, dvojica muškaraca na motorima turirala su i trubila sve vreme, dok je reporterka N1 televizije izveštavala o održavanju festivala i trenutnoj situaciji na terenu. Oni su počeli da prave buku neposredno pred samo uključenje novinarke u program.

Niko pak, dok su reporteri drugog medija imali uključenje uživo, nije ometao novinarsku ekipu.

Novinarka N1 pokušala je da razgovara sa okupljenima, ali niko nije hteo da da izjavu.

Podsetimo, Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je naredbu da se prekine festival Mirdita, dobar dan.

Ministar Ivica Dačić je izjavio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je naredbu da se prekine javno okupljanje „Mirdita, dobar dan“, zbog opasnosti od ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine, kao i opasnosti od narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

Izvor: Beta, N1