Ana Lalić: I ubuduće ću odbijati da vas lažem

Piše: Ana Lalić
Prenosimo sa portala Nova.rs

Vinston Čerčil je rekao da “laž obiđe pola sveta dok istina obuče svoje pantalone. "Moja" istina, objavljena u tekstu o nedostatku zaštitne opreme u Kliničkom centru Vojvodine, danas je napokon "obukla svoje pantalone". A njihova laž je napokon stigla na kraj puta.

Od 1. aprila kada sam uhapšena, pa do danas, kada je Tužilaštvo odlučilo da povuče krivičnu prijavu, laž o meni je već obišla celu Srbiju. Na put ju je poslala premijerka ove zemlje kada me je, dok sam još sedela u ćeliji, na nacionalnoj televiziji nazvala lažovom i mrziteljkom Srbije. Od tada sam, u narednih 25 dana svakodnevno nazivana lažovom, izdajnikom, špijunom, stranim plaćenikom, kurvom, žutom, autonomašicom, ustaškinjom… Trebalo me je obesiti na banderu, čerečiti, silovati, zaraziti koronom i sifilisom, proterati, utamničiti…

Huškali su na mene svoje agitpropove kao lovačke kerove, plaćali polupismene oglase u kojima pozivaju na moj linč i grčevito se borili da i u ovom slučaju, kao što rade u slučaju svih drugih afera iza kojih stoje, zamene teze. Kada je postalo očigledno da sam napisala istinu, jer je napokon i “struka” priznala da Srbija nije imala dovoljno zaštitne opreme, više nisam bila samo lažov, već “mrzitelj Vučića”, a samim tim, kako je, opet na javnom servisu, ustvrdila premijerka i “mrzitelj države i svih njenih građana”. Postala sam opasno oruđe u rukama vlasti, kojim se manipulisalo ljudima. Mojim imenom, prezimenom i fotografijom se “udaralo” na patriotizam, a od Srbije se tražilo da svoju ljubav ka državi pokažu mržnjom ka meni. Ovom opasnom i zlosutnom manipulacijom, u kojoj sam personifikovana kao državni neprijatelj, izdajnik i mrzitelj svega srpskog, vlast je zaigrala na omiljenu kartu, huškajući narod da se prebrojava i svrstava na patriote i sve one koji to nisu, dakle izdajnike. Jer kada je narod zauzet međusobnim gloženjem, manje će se baviti onim što nam se zaista događa, ne samo u zdravstvu, već u celoj državi.

Od nas se i dalje očekuje da saučestvujemo u njihovim lažima. Da se pravimo da nismo jedina evrospka država koja je suspendovala Parlament, koja je zatočila milion i sedamsto svojih sugrađana, oduzimajući im pravo na zrak sunca i udah svežeg vazduha “za njihovo dobro”, koja je uvela preke sudove putem skajpa, u kojoj se vlasnik televizije bavi nadrilekarstvom i obilazi vojsku privatnim helikopterom, u kojoj se ne ukidaju rijaliti emisije, ali se ukida pravo mišljenja, govora i kretanja…

Nisam ja uhapšena zbog teksta o Kliničkom centru Vojvodine. Uhapšena sam jer sam, kao i veliki deo mojih kolega, odbila da vas lažem. Uhapšena sam jer vas, svi zajedno, svakodnevno podsećamo šta je odgovornost Vlade Srbije i jer insistiramo na tome da nikada ne smete zaboraviti da ste vi njen poslodavac. I da, kao i svaki drugi poslodavac, imate pravo da za vaš novac od nje očekujete i zahtevate od nje da svoj posao radi odgovorno, pošteno i po zakonu. U suprotnom, uručite joj otkaz.