Jura preti da postane katastrofa za zaposlene, ali i celu Srbiju

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović poslao je dopis Кriznom štabu za suzbijanje korona virusa i predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić u kome apeluje da se u fabrikama južnokorejske kompanije „Jura“, u Leskovcu, Nišu i Rači, zaštite zaposlene i „zaustavi hir poslodavaca“, koji radnicima ne obezbeđuje adekvatne uslove za rad u vreme epidemije.

„Preporuke koje dajete, čak zabrane i restrikcije koje su opravdano uvedene, očigledno ne važe za sve. Menadžment u ovim pogonima vrši pritisak na radnike da svakodnevno dolaze na posao i to prepunim autobusima, bez ikakve zaštite“, naveo je u dopisu Orbović.

On je istakao da se pri tom radnici ucenjuju za dolazak na posao, a uz rizik po sopstveno i zdravlje porodice, poslodavac obećava bonuse od 5.000 dinara nedeljno, a za nedolazak na posao kazna je ostajanje bez posla i zarade.

„Moram da ponovim da, uprkos vašim preporukama, za radnike u pogonima nije obezbeđena zaštitna oprema, a ne poštuje se ni propisano rastojanje među radnicima tokom procesa rada“, naveo je Orbović.

Prema njegovim rečima, po podacima koje je dobio od zaposlenih, „u Leskovcu je već osam zaposlenih pozitivno na virus, što, imajući u vidu da samo u pogonu u Leskovcu radi 2.800 ljudi, preti da fabrika postane ne samo žarište, već i katastrofa za zaposlene, ali i celu Srbiju“.

„Stoga vas, u ime zaposlenih i građana Srbije, molim da svojim autoritetom zaustavite hir poslodavca čija delatnost, pri tom, nije od javnog interesa, a kome je jedini cilj profit po svaku cenu, te da se preduzmu energične mere i zaštiti zdravlje i životi zaposlenih i njihovih porodica, odnosno svih građana Srbije'“, navodi se u dopisu.

Orbović je naveo i da SSSS nije bio u mogućnosti da o dobrobiti radnika razgovara sa menadžmentom „Jure“, zbog čega je bio prinuđen da se nadležnim državnim organima obrati dopisom.

Izvor: Beta, dnevni list ''Danas''