Jura preti odlaskom u okolne zemlje ako se radnici ne vrate

Prenosimo sa portala Nova.rs
Piše: Aleksandra Petrović

Gradonačelnik Leskovca i predsednik Štaba za vanredne situacije Goran Cvetanović izjavio je da je od kompanije "Jura" u Leskovcu dobio pismo, koje je nazvao "tužnim", a u kome ga mendžment moli da posreduje u povratku 170 radnika na posao koji su bili u izolaciji zbog sumnje na covid19, preneo je portal Jugmedia.

Menadžment Jure u pismu gradonačelniku još navodi i da se firma nalazi u teškom stanju i da može da dođe do gašenja proizvodnje u Leskovcu i preseljenja u neku od okolnih zemalja.

Gradonačelnik Leskovca je prema pisanju lokalnih medija, na konferenciji za novinare pročitao deo pisma koje je dobio od “Jure”, u kojem ta kompanija navodi, da je deo radnika izrazio želju da se vrati na posao.

“Trenutna situacija je neodrživa i može da dođe do gašenja postrojenja i prebacivanja istog u neku od okolnih zemalja. Molimo da podržite vraćanje 170 zaposlenih na posao od 27. aprila. Oni mogu biti i testirani”, pročitao je Cvetanović deo pisma.

On je na konferenciji za novinare izjavio da “lokalna samouprava nema ingerencije nad privredom i da na upućeno pismo neće odgovoriti”, navodeći da se u toj fabrici ne poštuju preventivne mere koje je izdao Zavod za javno zdravlje u Leskovcu.

Ministarstvo za rad misli drugačije

Dok gradonačelnik Leskovca, kako prenose mediji, tvrdi da u “Jurinoj” fabrici nisu ispoštovane preventivne mere, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, danas se oglasilo sa drugim stavom.

Ministarstvo je saopštilo da je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da je korporacija “Jura” ispoštovala sve mere koje su u nadležnosti inspekcije rada.

“Povodom prijave da se u Juri ne poštuju pravila usled vanrednog stanja izazvanog virusom Covid 19, Inspekcija rada je izvršila tri vanredna inspekcijska nadzora u proizvodnim pogonima u Nišu, Leskovcu i Rači, tokom kojih nisu utvrđeni propusti u nadležnosti inspekcije rada”, saopšteno je danas iz Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Jurine fabrike u Nišu i Leskovcu dve nedelje nisu radile

Jurinine fabrike u Leskovcu i Nišu, obustavile su proizvodnju na dve nedelje zbog potvrđenog Covida kod zaposlenih, izjavio je za portal Nova.rs Dejan Ilić, poverenik sindikata “Sloga” za jug Srbije, navodeći da je u Leskovcu proizvodnja ponovo pokrenuta 22.aprila, a u Nišu danas.

U Leskovcu je prema njegovim rečima preko 170 zaposlenih upućeno u samoizolaciju, jer su bili u kontaktu sa obolelim kolegama, ali da, kako kaže, osim radnika u samoizolaciji, većina od 2.800 zaposlenih radi prema uobičajenom režimu u tri smene.

Ilić kaže da je slična situacija i u niškoj Juri, koja je od danas ponovo pokrenula proizvodnju. On navodi da je i dalje na snazi preporuka epidemiologa da na 5.000 kvadratnih metara može da bude 50 zaposlenih, ali da to, kako tvrdi, kompanija ne poštuje i da je u Nišu po jednoj smeni angažovano oko 500 zaposlenih.

Zaposleni u Jurinim kompanijama u Nišu, Leskovcu i Rači, pobunili su se zbog nedostatka zaštitnih sredstava i nemogućnosti da u radnom procesu tokom vanrednog stanja održe socijalnu distancu.

Kompanija je postepeno , prema nalozima epidemiloških službi , uvodila minimum procesa rada u sve tri fabrke, ali je “na svoju ruku” ponovo pokrenula proizvodnju u punom kapacitetu u sve tri smene, uz obaveštenja zaposlenima i sindikatima, da imaju “obaveze prema kupcima”.