Antić: Vulin omogućio Mitroviću da sleti i šeta po kasarni

Prenosimo sa portala Nova.rs
Piše: Andrej Mlakar

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić uputio je otvoreno pismo Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sa postavljenim pitanjem ko je Željku Mitroviću, vlaniku kompanije "Pink" u petak 24. aprila omogućio da privatnim helikopterom sleti u krug kasarne u Novom Pazaru, po kojoj se kako je u pismu navedeno šetao, kontaktirao i rukovao se sa pripadnicima vojske deleći im zaštitne maske.

Vojni sindikat je u svom pismu Vučiću naveo da su pripadnici Vojske Srbije ovim činom uvređeni i revoltirani, iako su kako su naveli “navikli da aktuelni ministar odbrane i kum gospodina Mitrovića, svakodnevno bruka časnu srpsku vojsku, i da svojim estradno-patriotskim istupima poštene srpske vojnike stavlja na stub srama da nam se smeju u regionu i širom sveta, gazeći sve ono što su nam slavni preci i vojskovođe ostavili u amanet, ovim činom otišlo se korak dalje iza crvene linije”.

U razgovoru sa Nova.rs Antić je rekao da ponovo imamo zloupotrebu vojske od strane Željka Mitrovića i Aleksandra Vulina za njihove lične svrhe i da je Vojni sindikat još ranije podnosio krivičnu prijavu protiv Željka Mitrovića, jer je u rijaliti programu “Zadruga” zloupotrebio uniformu Vojske Srbije.

“Pre toga smo imali slučaj sa padom helikoptera, i sećate se da postoje određene procedure oko toga ko i kako odobrava takve letove i korišćenje vojnih objekata. Dakle to je morao da odobri Predsednik republike, odnosno dežurni operativnog centra Generalštaba Vojske Srbije, da se sa nekom kakvom takvom letelicom sleti u krug vojnog objekta. Mi imamo insajderske informacije da je to urađeno pod pritiskom Aleksandra Vulina. I Mitrović je u petak oko 12 sati sleteo u Novi Pazar u kasarnu i tamo ga je čekala santitetska ekipa i samo što ga maltene nije čekala počasna četa da mu preda raport”, kaže za Novu rs predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić, koji je još i dodao:

“On je tu komunicirao sa vojnicima, šetao po kasarni držao nekakve maske nakon toga otišao je u grad i iz grada ponovo se vraća u kasarnu, dakle zna se procedura u vanrednom stanju, kako se vojnici ponašaju da ne bi primili ili se širila zaraza. Dakle, taj čovek je šetao po gradu, posle toga se ponovo vraća u kasarnu i nakon toga je odleteo”.

Na pitanje da li se zna kojim je vozilom Mitrović izašao iz kruga kasarne, da li je u pitanju bilo vojno ili civilno Antić kaže:

“Ne verujem da je bilo neko vojno vozilo, verovatno ga je neko sačekao iz grada. Mislim da oni imaju tamo već neku svoju ekipu u Pazaru reportersku. Verovatno su ga i oni čekali tamo i sa njihovim vozilom je otišao. Ali, proverićemo i to nije problem nikakav.”

Na pitanje kako su vojnici i oficiri reagovali na sve to predsednik Vojnog sindikata Srbije dodaje:

“Ja sam to napisao u pismu, dakle da su jako revoltirani i uvređeni time što se dešava i ko je ovog pustio da dođe. Oni žive u posebnim uslovima, u posebnom režimu. Znate predsednik kada sleće u Pazar on sleće na stadion, a Željko Mitrović sleće u kasarnu. Propisi vojni moraju da se ispoštuju i sva pravila službe da bi se tako nešto dozvolilo i veliki znak pitanja je na osnovu čega je neko i kako progutao u vojsci i lancu komandovanja da se tako nešto odobri u vanrednom stanju kada su na sanzi posebne mere zaštite od virusa u vojnom objektu. Onda imate civila koji dolazi u kasarnu šetka se po mestima na kojima ne bi smeo da se kreće. Pa vojna lica u toj kasarni imaju posebne propusnice za ulazak, a on je sleteo kao civil, šetkao se, a onda otišao u Novi Pazar pa se vraćao. S kim je kontaktirao po gradu da li je neko zaražen i tako dalje. Dakle to je niz pitanja na koja treba da se odgovori i to je čista zloupotreba i kršnje pravila i propisa u Vojsci i neko mora da odgovori na ta pitanja”.

Inače, Vojni sindikat Srbije u otvorenom pismu postavio je i par pitanja na Aleksandru Vučiću, na koja bi on kao vrhovani komandant morao da odgovori:

“Ko je dao dozvolu civilnom licu da sa civilnom letelicom sleti u krug kasarne u kojoj važe posebna pravila pristupa naročito u vanrednom stanju? Zašto nisu ispoštovane bezbednosne procedure u vreme pandemije, već se gospodin Mitrović šetao po kasarni kako je hteo, rukovao se i neposredno kontaktirao sa pripadnicima vojske? Ovo su pitanja na koja neko mora da odgovori, ako ne sada, u nekom budućem vremenu sigurno…