Prvanović pisao patrijarhu da bude uz narod, da se zvona crkve oglase u 20.05h

Istraživač u Institutu za fiziku u Beogradu Slobodan Prvanović uputio je pismo patrijarhu Irineju u kom kaže da crkva "treba stane u odbranu opljačkanog, obespravljenog i poniženog naroda, a protiv štetočinskog delovanja onih koji se sa pozicije vlasti čak i iživljavaju nad građanima", pozivajući i SPC i njegovu Svetost da budu uz narod i to pokažu tako što bi svako veče u 20:05 zvonila zvona u svim pravoslavnim crkvama, kada i građani udaraju u šerpe.

"Siguran sam da ste čuli da se širom Srbije širi zaglušujuća buka kojom građani svako veče iskazuju nagomilano nezadovoljstvo aktuelnim režimom. Ova buka se razleže mnoštvom mesta i, iz dana u dan, postaje sve jača jer sve više građana odlučuje da se pridruži sveopštoj pobuni protiv izvitoperene vlasti, kakvu imamo u Srbiji. Ova pobuna se razlikuje od ranijih srpskih ustanaka po tome što je mirna i nenasilna. Ali, ona im je suštinski slična u tome što predstavlja borbu protiv okupatora - onih koji su okupirali državne organe i institucije kako bi, zloupotrebom položaja i uz ogromno kršenje zakona, radili u svoju korist, a na štetu države i naroda. Svoju okupatorsku vladavinu oni baziraju na obmanjivanju javnosti, lažima, zastrašivanjima, pretnjama, ucenama i podmićivanjima, a to je, očigledno, dozlogrdilo narodu", naveo je u pismu patrijarhu Prvanović.

On konstatuje da Srpska pravoslavna crkva treba, "kao što je trebalo i pre, da bude na strani ugnjetenog naroda". Uloga Crkve je da brine o narodu, njegovom spasenju i zaštiti, kaže Prvanović i dodaje da svoju misiju Crkva treba i danas da ima i da treba da bude uz pobunjeni narod.

"To biste nedvosmisleno pokazali time što bi svako veče u 20:05 zvonila zvona u svim našim crkvama. Niko od normalnog sveta ne bi ovu zvonjavu doživeo kao buku. Naprotiv, ona bi kod pravdoljubivih ljudi bila viđena kao nebeska muzika koja oplemenjuje i podstiče na istrajnost u borbi za oslobođenje. Na drugoj strani, zvonjava bi delovala upozoravajuće na zabludele pojedince i dovela bi do njihovog samopreispitivanja i pokajanja", naveo je Prvanović.

Ovim svrstavanjem na stranu pobunjenog naroda, "a protiv bandita koji pljačkaju Srbiju, Crkva bi, koliko toliko, povratila poljuljano poverenje", koje je, kako navodi Prvanović, izgubila kad je Aleksandru Vučiću dodelila orden za čuvanje Kosova.

Siguran sam da bi verujući građani, a takvih je većina u Srbiji, sa radošću pozdravili ovo vraćanje Crkve na mesto gde je pravdoljubiv patriotski svet, dodao je.

Prvanović je poručio patrijarhu da je ovo istorijski trenutak za Srbiju, kada se kreće u promenu i političkog i društvenog sistema, a da pobunom građani kažu da se "ovako više ne može" i traže korenitu i sveobuhvatnu promenu koja će "ozdraviti naše društvo i osnažiti našu državu".

Prvanović u pismu ocenjuje da je u pitanju prekretnica.

"Sada moramo da se uspravimo, izađemo iz mraka, očistimo od zla i krenemo u izgradnju prave Srbije. Uradimo ovo zajedno, neka se svako veče u 20:05 spoje gromoglasna buka i veličanstvena zvonjava", zaključuje Prvanović.

Izvor: N1 Beograd