Rektorka: Senat BU zabrinut zbog kažnjavanja sveštenika i docenta Milićevića

Članovi Senata Univerziteta u Beogradu jednoglasno su se složili da izdaju saopštenje, u kome će, kako je rekla rektorka Ivanka Popović, "odmereno" i "biranim rečima" izraziti zabrinutost zbog situacije u kojoj se našao docent Pravoslavno-bogoslovskog fakulteta (PBF) Vukašin Milićević.

Njemu je posle gostovanja u emisiji "Utisak nedelje" na televiziji Nova S patrijarh srpski Irinej zabranio svako javno oglašavanje u medijima, suspendovan je sa svešteničke dužnosti i stavljen je na Crkveni sud Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, piše list Danas o sednici Senata Univerziteta.

Milićević je o ovoj odluci obavestio Senat UB, a rektorka to prenela članovima Senata i napomenula da su u zaštitu docenta PBF stali studenti koji su započeli potpisivanje peticije. Među potpisnicima je oko 80 studenata PBF i 420 sa drugih fakulteta Beogradskog univerziteta, koji su pružili podršku Milićeviću i slobodi govora.

Rektorka je kazala da ovakav format sednice u uslovima vanrednog stanja nije pravo mesto za opširnu diskusiju o ovoj temi, ali da Senat nije mogao da je preskoči zbog eksplicitne zabrane slobode govora, koja je izrečena članu akademske zajednice UB.

Ona je rekla da ne želi da otvara teme koje su u nadležnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC) ali je podsetila na odredbu Kodeksa profesionalne etike UB koji jasno definiše da članovi akademske zajednice imaju pravo da nastupaju javno i da iznose svoje stavove.

"Moramo imati uslove na Univerzitetu da svi članovi akademske zajednice pod istim uslovima mogu da nastupaju javno. Kao akademska zajednica moramo biti zabrinuti pomenutim dešavanjem, ali ni na koji način ne želimo da se to shvata kao mešanje u unutrašnje stvari SPC", poručila je rektorka Popović.

Dekan Građevinskog fakulteta Vladan Kuzmanović je kazao da bi Senat o ovom pitanju trebalo da se oglasi odmerenim saopštenjem.

"Situacija je takva da našeg kolegu docenta Milićevića na neki način treba zaštititi i dati mu prava koja ima svaki član našeg univerziteta, ne mešajući se u neke druge odluke i poštujući koliko je moguće specifičnosti PBF", rekao je Kuzmanović.

Rektorka je potom dala reč dekanu PBF Zoranu Rankoviću, napominjući da njemu nije verifikovan mandat jer taj fakultet nije ispunio obaveze koje ima prema Univerzitetu, ali da je pozvan da prisustvuje Senatu zbog aktuelnih dešavanja u okolnostima vanrednog stanja.

Ranković je pojasnio da je Milićeviću zabrana javnog istupanja i sveštenosluženja izrečena kao svešteniku, a ne kao profesoru PBF, te da fakultet sa tim nema nikakve veze.

"To je odnos jednog sveštenoslužitelja sa nadležnih arhijerejom, tako da smatram da PBF nema nikakve ingerencije da bilo šta predlaže patrijarhu kao nadležnom arhijereju, a još manje bi imalo smisla da Senat daje neko mišljenje o tome, jer je to stvar koja se tiče crkve", rekao je Ranković.

Rektorka je replicirala da je, kada je reč o javnom istupanju, teško razdvojiti šta je neko rekao kao profesor, šta kao pojedinac, a šta kao stručnjak i da se ne može raspolutiti. Dodala je da većina profesora PBF ima i profesorsko i svešteničko zvanje i da je te dve stvari teško razdvojiti.

Zamolila je Rankovića za razumevanje, ali je naglasila da Univerzitet mora da izrazi zabrinutost što se ovakve stvari dešavaju.

Profesor Kuzmanović je, čitajući odluku patrijarha, rekao da u njoj ne piše eksplicitno da se zabrana javnog nastupa izriče Milićeviću kao svešteniku već se iz dopisa može protumačiti da mu je to zabranjeno i kao docentu, što, kako je ocenio, ne bi bilo u redu, piše list Danas.

Izvor: Beta, Danas