“Sramota Vlade Srbije”- Pomoć za kulturu nula dinara

Sektor kulture i samostalni umetnici nisu obuhvaćeni Uredbom Vlade Republike Srbije o rebalansu budžeta, kojim je predviđena ekonomska pomoć u iznosu od 5,1 milijardu evra u cilju saniranja posledica epidemije koronavirusa.

– Za to što samostalni umetnici nisu obuhvaćeni Uredbom Vlade postoji samo jedna reč, a to je sramota – kaže predsednik Koordinacionog odbora reprezentativnih umetničkih udruženja Bojan Kovačević.

– Radi se o ozbiljnom nerazumevanju za deo društva, za ljude koji imaju svoje proizvode. To je odnos prema kulturi u Srbiji i prema Ministarstvu kulture. Nacionalni savet za kulturu, voljom Skupštine Srbije – kojoj je to neko očito sugerisao – još nije izglasan. Naravno da Nacionalni savet nije najvažniji, ali kada sakupite sve kamenčiće, jasno je kakav je odnos prema kulturi – rekao je Kovačević za Nova.rs.

Udruženje dramskih umetnika (UDUS), reagujući na odluku o rebalansu budžeta u kome nije bilo mesta za kulturu, poslalo je danas pismo Ministarstvu finansija, saznaje portal Nova.rs.

UDUS je odmah po uvođenju vanrednog stanja uputio apel Ministarstvu kulture, ukazavši na tešku situaciju u kojoj su se našli svi oni koji nemaju stalan angažman u pozorištima te su obustavom igranja predstava ostali bez primanja. UDUS je tada zatražio konkretnu pomoć od po 30.000 dinara mesečno za sve koji su imali potpisane ugovore sa pozorištima.

Ministarstvo kulture je tek nedavno prihvatilo taj predlog proširivši ga na sve slobodne umetnike i predložilo Vladi Srbije isplatu mesečne pomoći u naredna tri meseca.

UDUS u današnjem obraćanju pita Ministarstvo finansija da li su “prepoznali predlog Ministarstva kulture i informisanja” i ako jesu “kada će i kako to biti realizovano”. U UDUS-u su zbunjeni odlukom Ministarstva finansija da u potpunosti ignoriše predlog Ministarstva kulture imajući u vidu da su deo iste Vlade, pa se čak nisu ni oglasili tim povodom?!

Da ta činjenica čini sve još bizarnijim, smatra i potpredsednik Koordinacionog odbora reprezentativnih umetničkih udruženja Duško Paunković.

– Mere Ministarstva finansija donete su da bi se određene delatnosti zaštitile od nestanka. Iz nekog razloga, kod onih koji su donosili mere, ne postoji svest da je oblast umetnosti neophodna uređenom društvu i da celokupna civilizacija počiva na kulturi – primetio je Paunković.

Podseća da su mnoge druge zemlje donele mere da bi zaštitile kulturu i umetnost jer, kako kaže, kod njih postoji svest o važnosti tog sektora.

– Zanimljivo je i da se građanima u izolaciji preporučuje da čitaju knjige, gledaju filmove, slušaju muziku, a to su sve proizvodi umetnika. Kada oni nestanu, a zbog nemara donosioca odluka to bi moglo i da se desi, onda neće biti ničega što bismo mogli da gledamo, slušamo ili čitamo, jer neće imati ko to da proizvodi – upozorava Paunković.

Inače, budžetom Srbije za 2020. godinu za kulturne delatnosti predviđeno je 0,73 odsto ukupnog državnog budžeta, što je procentualno nešto manje nego 2019. godine (0,74 odsto). Od ukupno 13,28 milijardi dinara, predviđenih za kulturu i informisanje, na kulturne delatnosti odlazi 9,8 milijardi, a za medijsku oblast 3,4 milijarde dinara.

Prema mišljenju Duška Paunkovića procenat izdvajanja iz budžeta za kulturu je komičan.

– Ne treba se čuditi ovakvim merama. Zanimljivo je samo to što je cela jedna oblast izostavljena, a sve ostale su pokrivene jer se smatra da imaju društveni značaj. Tu su i frizerske usluge i usluge taksi prevoza. Jedino donosiocima mera nije jasno da postoji potreba za umetnošću. Sve će se to vratiti na loš način. Društvo ne može da funkcioniše bez kulture i tužno je da kod onih koji odlučuju o svemu nema ni nagoveštaja svesti o tome – istakao je Paunković.

Bojan Kovačević istiće da, kada je to državi potrebno, ona rado poseže za umetnicima sa svetskim renomeom.

– Da uzmemo primer Emira Kusturice koji je izgradio svoju reputaciju samostalno, ne preko neke firme – kaže Kovačević.

On potom navodi primer drugih delatnosti kod kojih se ne poštuje socijalna distanca kao u kulturi.

– Evo preko terase gledam u Nemanjinu ulicu. Sve vreme traju radovi, nema korone, nema socijalne distance, u Beogradu na vodi se radi. To su previše velike i jeftine laži. Živimo u društvu u kome se mnogo laže. Premijerka ima svoj Savet za kreativne industrije, to je njeno lično ad hok telo, a onda se čudimo što se Ministarstvo kulture često preskače u nekim stvarima – zapazio je Kovačević.

Reprezentativna udruženja će se, prema rečima Kovačevića i Paunkovića, uskoro oglasiti zvaničnim saopštenjem povodom novonastale situacije.

U Srbiji, prema podacima Koordinacionog odbora, ima ukuno 2.373 samostalna umetnika od kojih je većina nakon izbijanja epidemije i uvođenja vanrednog stanja ostala bez izvora prihoda.