Štab u Nišu presekao: Poštujte mere ili zatvorite fabrike

Piše: Milan Stojanović, N1

Posle drugog dana protesta radnika pogona fabrike automobilskih kablova u Nišu, oglasio se i lokalni Štab za vanredne situacije pošto su sproveli i epidemiolosku analizu.

"Jura korporacija" moraće da poštuje propisane mere zaštite, a to je da najviše 50 radnika sme da boravi na 5.000 kvadratnih metara i to sa razmakom od najmanje dva metra između zaposlenih ili će morati da obustavi proizvodnju na 14 dana, koliko traje inkubacioni period novog virusa SARS-Cov2.

"Svi poslodavci na teritoriji Grada Niša, kod kojih se proces rada odvija tako što u jednoj smeni radi više od 50 radnika, mogu imati maksimalno 50 zaposlenih u smeni na 5.000 m2 površine. Prilikom rada, rastojanje između radnika mora biti najmanje dva metra, kao i obavezna upotreba zaštitne opreme (maske i rukavice) za sve vreme boravka u proizvodnom pogonu", saopštio je niški Štab za vanredne situacije sa posebnim akcentom na mere lične higijene za radnike i opšte higijene u prostorijama, koje se moraju "podići na najviši nivo", ili su poslodavci "dužni da obustave rad na period od 14 dana".

Upravo zbog ovoga je nekoliko stotina radnika "Jure" ve dve jutarnje smene provelo ispred hale, tvrdeći da su svi pozvani da rade posle pauze od nedelju dana, a to je svakako više od 50 radnika u smeni.

"Rad na traci nemoguće je organizovati tako da između mene i koleginice bude dva metra prostora. Rešenje je da stanemo dok se sve ovo ne smiri, imamo i mi porodice, ali ko o nama brine", rekla je radnica Jure iz Niša insistirajuci na anonimnosti, jer, kako kaže, većina već trpi pritiske i latentne pretnje otkazom.

Više njih je reklo novinarima da im "ne ulazi u glavu" kako država, s jedne strane, poziva ljude da se izoluju i udaljavaju jedni od drugih, a sa druge dopušta fabrici u koju je sama uložila mnogo novca, da stotine radnika "gura" zajedno u halu i to u jeku epidemije "nepoznatog" virusa.

Na pitanje N1 kako će organizovati rad u Nišu i da li će poštovati epidemiološke mere, kompanija nije odgovorila, ali je danas dočekala radnike obaveštenjem: "Svako ko pristane da radi dobijace bonus - hiljadu dinara dnevno. Ko "veže" pet dana, dobiće hiljadu preko. Deset dana - dve hiljade, uz svakodnevni bonus od hiljadu, a za tri vezane sedmice - tri hiljade dinara".

Tu se obećanja ne završavaju, a radnici od kojih većina ovu ponudu za sada nije prihvatila, najavljuju nastavak protesta i u petak u 6 sati ujutru.