Zaražen patrijarhov vikar i još dve osobe koje su služile liturgiju u Hramu

Kako saznaje Nova.rs iz izvora bliskih SPC, potvrđeni su pozitivni rezultati na koronavirus kod još dve osobe koje su služile uskršnju liturgiju u Hramu Svetog Save.

Pored patrijarhovog vikara, koji je zadržan na lečenju u Zemunskoj bolnici, prethodnog dana testirano je više od dvadeset ljudi koji su učestvovali u bogosluženjima u Hramu Svetog Save, a kako nezvanično saznajemo pozitivni na Kovid-19 su jedan sveštenik i čtec (pomoćnik) patrijarhovog saradnika, dok ostali još uvek čekaju rezultate.

Kako je ranije rečeno našem portalu iz vrha SPC, patrijarhov saradnik je imao sve simptome koronavirusa i sam se javio nadležnima.

Podsetimo, prethodne nedelje veći broj građana se okupio na liturgiji u crkvi Sveti Sava, pored Parohijskog doma na Vračaru u Beogradu.

Na vaskršnjem bogosluženju koje je prenosio RTS mogli su se videti vernici kako se pričešćuju koristeći istu kaščicu.

Prema saznanjima našeg portala, na pomenutoj liturgiji vernici nisu, kao ranijih dana, sledili mere u borbi protiv epidemije. Za razliku od prethodnih dana, kada su liturgije bile praćene van crkve i na propisnom rastojanju, za vreme vaskršnje liturgije vernici su u većem broju ulazili u crkvu.

Kako navodi naš izvor, saradnik patrijarha je zajedno sa poglavarom SPC, pre svega deset dana, služio liturgiju u manastiru Vavedenje, na dan patrijarhove krsne slave.

Portal Nova.rs pokušao je da dobije potvrdu ove informacije od sekretarice patrijarhovog saradnika, ali nam je ona rekla da se nalazi na odmoru i da nije u mogućnosti da nam odgovori na pitanje. Naš portal je naknadno došao do informacije da je ona prethodnog dana, kada je sveštenik testiran, bila u Hramu. Pitanje smo uputili i na zvaničan mejl Srpske pravoslavne crkve, ali odgovor nismo dobili.

Izvor: Nova.rs