DRAŽA PETROVIĆ - Od šopinga do Si Đinpinga


Draža Petrović, kolumna za portal N1, 27.3.2020.

Još odavno je Voja Žanetić genijalno smislio pet faza kako se u Srbiji rešavaju problemi. Prva faza, po Voji, jeste: “Ti ćeš mi kažeš!” Druga je: “Ma nema šanse”. Treća faza je: “Neće valjda!” Četvrta je: “E, j… ga!” I završna peta faza jeste: “Ma ko ga j…!”

Prema raspoloživim podacima o borbi sa virusom korona, Srbija je uspešno pregurala prve tri faze, i trenutno je u četvrtoj, takozvanoj: “E, j… ga!” fazi, tako da nas čeka još malo do samog kraja, kada ćemo kolektivno reći: “Ma ko ga j…!”, i vratiti se redovnim aktivnostima, odnosno u prvu fazu po profesoru Žanetiću, takozvanu “Ti ćeš mi kažeš” fazu.

Borba sa korona virusom na ovim prostorima počela je sa izvesnom distancom, jerbo se sve dešavalo na bezbednoj udaljenosti, negde u Kini, kada je na naslovnoj strani najtiražnijeg ovdašnjeg tabloida, svojevrsne enciklopedije lažnih vesti, lista najpoznatijeg po državnim receptima za bele bubrege, izašla fotografija tanjira punog supe od slepog miša.

Postojala je, dakle, izvesna bojazan od korone, ali više zbog brljavog senzacionalizma, a manje jer smo se nešto mnogo uplašili situacije, pošto mi ne jedemo slepe miševe, ali zato volimo da slušamo savete slepih guslara.

U isto vreme, negde tamo u demokratskoj Kini, jedan doktor pokušao je da upozori javnost na novi virus, ali su ga posetili zvaničnici Biroa za javnu bezbednost koji su mu naložili da potpiše pismo u kome je optužen za „širenje lažnih vesti", kao i da je „teško narušio javni red". „Ozbiljno vas upozoravamo: ako budete tvrdoglavi, sa ovolikom drskošću, i nastavite sa tom protivzakonitom radnjom, bićete izvedeni pred lice pravde - da li ste razumeli?" – rekli su mu iz Biroa za javnu bezbednost. Doktor je kasnije preminuo od korona virusa, ali je postao heroj planete.

Svega ovoga, jelte, ne bi bilo da je Pera odmah otišao u policiju, učili smo još iz crtanih filmova, ali svega ovoga možda ne bi bilo da brat Si Đinping nije odmah pozvao policiju da ućutka one koji su hteli da spasu svet. Što nesumnjivo ukazuje da ona prva faza rešavanja problema po Žanetiću, takozvana “Ti ćeš mi kažeš” faza, u korona slučaju nije bila karakteristična samo za Srbiju, već i za burazersku Kinu, a posle se proširila i na vaskoliku Jevropu.

Specifičnost korona situacije u Srbiji zakomplikovala se u druge dve faze - “Ma nema šanse” i “Neće valjda”, a njihov glavni junak bio je doktor Ne(ćevaljda)storović, autor izvornog narodnog hita: “Moj Milano, kad u šoping pođem”, obrade čuvene: “Moj Milane, kad u vojsku pođeš”.

Doktor Ne(ćevaljda)storović postao je nekrunisani kralj žute štampe ali istovremeno i ovlašćeni državni stend ap koroničar, kao i čovek čiji je tajni zadatak bio da sa najvišeg mesta u državi prodaje turističke paket aranžmane: “Šoping u Milanu, dva dana autobusom, sa dva noćenja u komfornom karantinu u predgrađu Milana. Mi sve organuzujemo, vaše je samo da ponesete dovoljne količine estrogena”.

Baš šestog marta, kada se u Srbiji pojavio prvi slučaj korone, na naslovnoj stranici državotvornog Srpskog telegrafa izlazi naslov: “Korona virus je prevara veka”, sa propratnim tekstom: “Farmakomafija i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) smišljeno šire paniku zbog koronavirusa. To je prevara veka sa ciljem da farmaceutski giganti zgrnu milijarde, u čemu im pomaže jaka grupa u samom vrhu SZO”.

Kao sagovornik teksta pojavljuje se doktor Ne(ćevaljda)storović koji ponosno izjavljuje: “Cela afera oko koronavirusa isfabrikovana je kako bi farmaceutske kompanije prodavale vakcine, lekove i ostala sredstva. Pa predsednik SAD Donald Tramp je pre neki dan pozvao farmaceutske kompanije da brzo naprave vakcinu. Tako je sada, primera radi, u Italiji trenutno nestašica sredstava za dezinfekciju. Ovo je isfabrikovana afera”. 

Doktor Ne(ćevaljda)storović, gle ironije, involviran je u ekspertski tim predsednika Nećevaljdavučića, pa su u inat međunarodnoj farmakomafiji u Srbiji raspisani izbori, jerbo neće nama svetski mešetari za trgovinu vakcinama i asepsolom da pomeraju praznik demokratije gde je šansa tri odsto da uđete u parlament, a sto odsto da ne dobijete koronu.

Predsednik Nećevaljdavučić, poučen “neće valjda” savetnikom Ne(ćevaljda)storovićem, još je tih dana izjavljivao da nema pomeranja izbora, ali će da ih pomeri “možda dve, tri nedelje”, što je i logično.

-Zašto bi mi pomerali izbore da bi se svetska farmakomafija, asepsolomafija, maskomafija, gumenerukavicemafija, brašnomafija, zejtinmafija, kvasacmafija, obogatila na grbači srpskog naroda! – samo što nije izjavio predsednik Nećevaljdavučić, ali smo ubrzo ušli u četvrtu fazu.

Karakteristika četvrte faze rešavanja korona problema, trenutne “E, j… ga” faze, jeste da niko više ne pominje šoping, već svi pominju Si Đinpinga.

Ili što bi rekao narodni pevač: “Tanka je linija između šopinga i Si Đinpinga!”