Ministar odbrane objašnjava građanima da se leče besplatno - od svojih para

Prenosimo sa portala N1
Piše: Miodrag Sovilj

Nijedan pacijent oboleo od koronavirusa nije platio hlorokin niti bilo koju drugu medicinsku uslugu, poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, navodeći da zdravstvo ne bi funkcionisalo bez reformi koje je sproveo sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Time je Vulin, smatraju stručnjaci, po ko zna koji put novac koji građani izdvajaju kroz porez ofarbao stranačkim bojama.

Nekada šef Kancelarije za Kosovo, pa ministar za rad, trenutno zadužen za odbranu, Aleksandar Vulin u zvaničnim saopštenjima komentariše i zdravstvo. Ponosan je, kaže, na činjenicu da srpske bolnice pacijentima nisu naplatile nijedan lek u terapiji protiv Kovida 19.

"Da li imaš simptome? Ako imaš, lečiš se kao najbogatiji čovek na svetu. To nema ni u najbogatijoj zemlji na svetu. U Americi sahranjuju ljude u masovnim grobnicama ako nemaju da plate. U ovoj Srbiji, ovakvoj, siromašnoj ali sve boljoj, niko nije sahranjen u masovnoj grobnici, niti ostao bez leka, bez kreveta ili respiratora", naveo je ministar odbrane.

Ministar besplatne lekove predstavlja kao privilegiju, ali ne govori o tome da oni zapravo - nisu besplatni, poručuje urednica portala Nova ekonomija.

"Građani Srbije redovno plaćaju poreze i deo tog novca ide u Fond za zdravstveno osiguranje, te u tom smislu usluga koju zdravstveni sistem pruža zaraženim i obolelim od koronavirusa ne predstavlja nikakvu privilegiju niti milost ove vlasti prema građanima", podseća Ivana Pavlović, urednica portala Nova ekonomija.

Srbija je po izdvajanjima za zdravstvo iznad proseka Evropske unije, jer izdvaja oko deset odsto budžeta za tu namenu. To je, kaže Pavlović, lepo videti na papiru, ali realnost je drugačija.

"Međutim, kada tome dodamo informaciju da 40 odsto rashoda za zdravstvo građani Srbije dotiraju sami, iz svog džepa, to vam govori o tome koliko je zdravstveni sistem neefikasan i koliko građani ne mogu da dobiju uslugu u državnim zdravstvenim institucijama i primorani su da tu uslugu potraže negde drugde", dodaje sagovornica N1.

Vulinova izjava, kaže, nije prvi put da srpski zvaničnici iskrivljuju pojam besplatnog zdravstva. Podseća da je vladajuća stranka u više navrata organizovala preglede, koristeći opremu javnih ustanova, i reklamirajući ih kao ustupak.