U Smederevu radnicima PKC za 1. maj – 200 otkaza

Prenosimo sa portala Nova.rs
Piše: Daniela Ilić Krasić

Zvanično, otpušteno je nas 200. Sa prvom turom otkaza, to je ukupno 350. Nezvanično - ko zna koliko nas je ostalo bez posla, kaže za Nova.rs Saša Đorđević, koji je Prvi maj dočekao sa uručenim otkazom u Fabrici kablova za automobilsku industriju PKC u Smedrevu, koja je, inače, na listi onih kojima Srbija plaća značajne subvencije iz državne kase.

Njegov rad na neodređeno u ovoj smederevskoj fabrici trajao je tačno 59 dana. Otkaz mu je uručen kao “čestitka” za Praznik rada – 30. aprila. Prethodno je, kao i ostalih zvanično 199 kolega, o otkazu obavešten SMS-om.

“Poruku sam dobio 28. aprila popodne, da sutradan dođem u fabriku i potpišem rešenje o otkazu. I potpisao sam. Ugovor mi tako prestaje na 30. april. Da, baš uoči Praznika rada”, kaže za Nova.rs Saša Đorđević, bivši radnik Fabrike kablova za automobilsku industriju PKC u Smederevu.

Na pitanje koliko je ukupno kolega dobilo otkaz u vanrednom stanju, Đorđević odgovara – ko bi ga znao.

Otkaz posle mesec dana

“Prva grupa radnika, njih 150, otpuštena je polovinom marta. Firma manipuliše brojem radnika i zaposlenih. To je kod njih relativno – jedne otpuštaju, druge zapošljavaju. U drugoj grupi koja je sad otpušena ima nas 200, to je zvanični podatak. A mi znamo da nas je mnogo više bilo zaposlenih preko agencije Trenkvalder”, ističe Đorđević.

Prekjuče je deo otpuštenih radnika podneo prijave Inspekciji rada.

“Organizovali smo se, predali za početak 15 prijava Inspekciji rada, angažovali smo i advokatsku kancelariju iz Beograda koja će nas besplatno zastupati, a namiriće se posle sudskog spora. Sad se grupa širi i pridružuje nam se sve više radnika koji su ostali bez posla”, navodi Đorđević za naš portal, dodajući da ima mnogo samohranih majki koje su ostale bez posla.

Među otpuštenim radnicima, kaže, ima onih koje je direktno zaposlila fabrika, kao i onih koji su u fabrici radili kao ustupljeni zaposleni agencije “Trenkvalder”. Svima im je, u ovoj grupi, zajedničko da su imali ugovore – na neodređeno vreme.

Prethodno je otpuštena grupa radnika koji su imali ugovore na određeno, isto preko pomenute agencije.

“Svi oni su zaposleni 1. marta, a ugovor im je isticao krajem avgusta. Oni su otkaze dobili u prvom mesecu rada! Obrazloženje je da je zbog nastale situacije – pandemije koronavirusa i vanrednog stanja, smanjen obim posla”, priča Đorđević.

On dodaje da su otpušteni radnici prethodno pričali sa glavnim menadžerom kompanije i menadžerom za ljudske resurse. I da su ih pitali – pa, jesu li morali baš otkazi?

“Rekli su nam da, kao velika kompanija, nemaju pravo na uplatu minimalaca za radnike od države. Inače bi nas zadržali. I da će nas, od septembra kad krene proizvodnja, sigurno zvati prve da se vratimo…”, kaže naš sagovornik.

Od države – skoro 14 miliona evra subvencija

Ova kompanija, inače, je već na subvenicijama države. Do sada je dobila skoro 14 miliona evra subvencija iz budžeta Srbije.

Prvi ugovor Vlada Srbije sa “PKC Wiring Systems” zaključila je 3. marta 2014. godine. Njime je fabrici odobreno 7,5 miliona evra za otvaranje postrojenja za proizvodnju kablovskih sistema u Smederevu, što je “podrazumevalo ulaganje u materijalna i nematerijalna sredstva u vrednosti od najmanje osam miliona evra i zapošljavanje 1.500 novih radnika na neodređeno vreme”, navodi se u ugovoru.

Ugovor o novim subvencijama, vrednim 6,4 miliona evra, potpisan je 16. oktobra 2019. godine. Cilj je izgradnja nove hale i zapošljavanje novih 1.200 radnika do 2023. godine. Po ugovoru na – neodređeno vreme.

Odgovore o podeljenim otkazima tražili smo i od agencije “Trenkvalder” koja je, praktično, ustupala zaposlene ovoj fabrici. S obzirom da je Praznik rada – na naša pitanja nije bilo odgovora do trenutka nastanka ovog teksta.