Beogradska porodica ostala bez tek usvojene devojčice zbog birokratske greške


Beogradska porodica Savić ostala je pre nekoliko dana bez usvojene devojčice. Dete je u porodici provelo osam meseci. Bračni par je rešenje o usvajanju dobio sredinom prošlog meseca, ali im devojčicu oduzeo Centar za socijalni rad iz Subotice. Borislav Savić i njegova supruga kažu da je problem nastao zbog proceduralne greške, koju su napravili radnici subotičkog Centra i Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku.

"Desilo se to da su nas 8. juna, znači u ponedeljak, zvali i rekli da postoji problem, da je Pokrajinski sekretarijat poništio to rešenje o usvajanju po naredbi Ministarstva, a Ministarstvo je naredilo da se sprovede istraga, jer su proveravajući predmet uočili greške u radu Centra za socijalni rad u Subotici, odnosno njihove pravne službe, i tu su nam rekli da su problem te godine, i da su oni morali da traže saglasnost ministra pre nego što je dete bilo u našoj porodici. Rekli su nam da oni dolaze sutra i da mi spremimo dete da je vratimo", ispričao je Borislav Savić za N1.

Savić se potom o celom slučaju oglasio na Tviteru gde mu je predsednica Vlade Ana Brnabić napisala da joj dostavi svoje podatke u privatnoj poruci. Nakon što je podatke dostavio, odgovor nije dobio, ali jeste poziv na sastanak u Ministarstvu rada.

"I ja sam mislio da je to značilo to, pretpostavljam da nam je ona taj sastanak i organizovala. Mi smo u Ministarstvu za rad očekivali da će nam rešiti problem, da će reći 'OK, napravljena je greška, dete je osam meseci kod vas, stvorili ste porodicu, dajte da vidimo kako ćemo problem da rešimo'. Međutim, oni su nama samo rekli zašto su oni morali da nalože Pokrajinskom sekretarijatu da sprovede istragu i to rešenje poništi, i rekli su nam koji su naši dalji koraci, a dalji koraci su ti da se sve kreće ispočetka, i da mi imamo prava na devojčicu tek kada centar obavi razgovore sa novim potencijalnim kandidatima", naveo je Savić.

Prenosimo sa portala N1