DRAŽA PETROVIĆ - Goran iz Međugorja


Draža Petrović, kolumna za portal N1, 22.5.2020.

Kada se pre 39 godina na nekom brdu iznad bosanskog Međugorja grupi dece navodno ukazala Gospa, iako je tu niko nije očekivao, bio je to ništavan događaj u odnosu na događaj od pre neki dan, kada se grupi gledalaca Televizije N1 navodno ukazao Goran Vesić, iako ga tu niko nije očekivao.

Deca koja su te 1981. godine navodno videla Gospu, kasnije su skoro jednoglasno tvrdila da je Gospa pljunuta Gospa – visoka je oko 165 centimetara, teška oko 60 kila, ima plave oči, stoji na nekom beličastom oblačiću, na glavi joj je kruna od 12 zvezda, drži raširene ruke i gotovo nikada ne gestikulira, osim kada nešto pokazuje.

Grupa gledalaca Televizije N1 kojima se pre neko veče ukazao Goran Vesić, takođe je bila jednoglasna da je Goran Vesić pljunuti Goran Vesić – visok je, težak je, ima oči, ima naočare, te nikad ne gestikulira, osim kad maše nekim beličastim papirima, nalik na oblak iz koga viri...

Jedino se na kraju javila sumnja da ta osoba, koju deo štampe već zove Goran iz Međugorja, a drugi deo zamenik Gospe iz Međugorja, nije originalni Goran Vesić, zato što sat i po tokom svog totalnog ukazanja na TV N1 nijednom nije pomenuo Đilasa!

Pa kao što se eksperti za Gospu već 39 godina spore oko toga – da li Gospa ima 60 kila, 165 centimetara i krunu od 12 zvezda – tako se od četvrtka uveče eksperti za zamenika Gospe iz Međugorja spore oko krucijalnog pitanja: da li je to uopšte bio Goran Vesić, kada nijednom, ama baš nijednom, nije pomenuo Đilasove medije, Đilasove novinare, Đilasove milione, Đilasove sekunde, Đilasove stotinke, Đilasove kontejnere, Đilasove platane, Đilasove Đilase i Đilasove Dragane.

-Možda je na đilasovskom postu! - posumnjali su eksperti za zamenika Gospe iz Međugorja, govoreći o toj specijalnoj vrsti posta, kada se sat i po uzdržavaš od uzimanja Đilasa u usta.

I kao što već 39 godina u katoličkom svetu preovladava mišljenje da se Gospa uopšte nije pojavila u Međugorju, već su sve izmislili lokalni preduzetnici iz te hercegovačke zabiti kako bi oživeli svoj kraj, izdavali sobe hodočasnicima i prodavali suvenire sa likom Gospe, tako se odmah po završetku emisije pojavila sumnja da je ovo navodno ukazanje Gorana Vesića nečija smicalica, kako bi anonimni preduzetnik namlatio pare prodajući suvenire sa Vesićevim likom. Na primer, šolje sa Vesićevim likom, majice sa Vesićevim likom, Rubikove kocke sa Vesićevim likom, kipove sa Vesićevim likom i goblene sa Vesićevim likom.

Za razliku od ukazanja Gospe u Međugorju, koje se desilo iznenenada, ukazanje Gorana Vesića je unapred najavljeno zbog osoba sa kardiovaskularnim problemima, koje su se, recimo, baš te večeri nameračile da gledaju N1, pa im je iznenadno ukazanje Gorana Vesića uživo u studiju moglo štetiti po zdravlje, jer odavno postoji pravilo da se o štetnosti i kontraindikacijama gledanja Gorana Vesića prvo morate konsultovati sa svojim lekarom, farmaceutom, naročito kardiologom & psihologom.

Pre emisije, takođe, nije pisalo da sadržaj nije prikladan za osobe mlađe od 105 godina, što je takođe pravilo kada je Vesić u studiju, i savetuje se svim televizijama na kojima se ukazuje Goran Vesić. Uz to, verovalo se da je N1 "Vesić free" destinacija, i da tamo nema šanse da ugledate Vesića u studiju, pa još u lajvu, što je dodatno razvilo misteriju o ukazanju Gorana iz Međugorja.

Goranološka analiza emisije koja je urađena iste večeri, međutim, ukazivala je da - i pored nepominjanja Đilasa ni u kom obliku - postoji velika verovatnoća da se gledaocima ukazao baš zamenik Gospe iz Međugorja, mada postoji i velika verovatnoća da to nije on. Uočene su karakteristične stvari: recimo, hrpa papirčina razbacana po stolu, koje Goran iz Međugorja s vremena na vreme drži u ruci, zatim njima teatralno maše, a onda ih dodaje voditelju da bi publikumu pokazao kako je on uvek u pravu.

Voditelji, pak, nikada tokom emisije ne čitaju to što im on doda zbog stiske sa vremenom, pa se iks puta desilo da na papiru, ali tek posle emisije, pronađu nešto što nema veze sa temom o kojoj je zamenik Gospe iz Međugorja rafalno pričao. Tako je jedanput neki voditelj pogledao dokument koji mu je Goran iz Međugorja dodao tokom emisije pričajući o ogromnim dugovima Beograda u vreme prethodne vlasti, a na papiru, kaže legenda, zatekao recept za Vasinu tortu.

Više puta se desilo, na primer, da u tim papirima koje Goran iz Međugorja sukcesivno dodaje voditelju, bude iscepana strana iz telefonskog imenika za pretplatnike na slovo V, iako je on tokom emisije tvrdio da je to dokaz o velikoj pljački opštine Surčin u vreme svih prethodnih režima – od Kelta, preko Turaka do Đilasa.

Sa druge strane, uočene su nekarakteristične osobine za Vesića – na primer, posle emisije nije poslao ćevape redakciji N1, iako je pre nekog vremena redakciji Studija B poslao 150 ćevapa, o čemu je Studio B napravio dirljivu celovečernju reportažu kao da im je poslao 150 respiratora. Zatim, tokom emisije se nije drao na sagovornika iz opozicije koji je sedeo u istom studiju, niti se posle žalio da su ga utišavali u režiji dok se drao, ali stručnjaci to tumače činjenicom da Goran iz Međugorja poštuje savete struke da se ne dere bez maske, zbog kapljičnog delovanja na ostale u studiju.

I nijedanput nije rekao voditelju da zna unapred njegova pitanja, pošto je glupo dva puta priznati da se baviš prisluškivanjem novinara, nego se pravio da pitanja prvi put čuje.

I još nešto: desilo se da Vesićeva pojava prvi put nije izazvala zabrinutost i uznemirenje kod građana Beograda, nego je izazvala opštu paniku u Šapcu.

Naime, stekao se dojam da Vesić, makar u obliku Gorana iz Međugorja, ima nameru da u budućnosti bude zamenik gradonačelnika Šapca. Mada ga njegovo dosadašnje iskustvo sa Beogradom više preporučuje za zamenika direktora šabačkog vašara.

Zato na kraju ohrabrujuća poruka za Šapčane: iz svega navedenog jasno je da ono na N1 nije bio Goran Vesić.

Hm, mada...