GORAN MARKOVIĆ - Piromani


Goran Marković, tekst za Peščanik.net, 2.5.2020.

Dok sam posmatrao krovove kuća u našim gradovima, osvetljenih vatrom koja je trebalo da predstavlja odgovor SNS falange na udaranje u šerpe očajnika koji danima ne izlaze iz svojih zatvorskih ćelija, razmišljao sam na šta me ti gorući prizori podsećaju. I odmah mi je palo na pamet – na paljevinu Rajhstaga koja je, kao što je poznato, najavila dolazak nacista na vlast. Malo sam pročešljao Vikipediju i pronašao stvarno iznenađujući broj podudarnosti sa ovom revijom Vučićevih plamtećih poruka.

Pre toga treba reći da je paljevina kao fenomen pratila fašizam od samog početka, od pomenutog insceniranog požara nemačkog parlamenta 1933, preko paljenja knjiga nepodobnih nemačkih umetnika iste godine u berlinskom bulevaru Pod lipama, zatim paljenja jevrejskih radnji tokom Kristalne noći 1938, pa sve do bombardovanja Narodne biblioteke u Beogradu 1941, kojom prilikom je spaljeno svo knjiško blago jednog malog naroda. Piromanija je tako upotrebljena kao jasan znak nadmoći a destrukcija kao glavni cilj nacističke mašinerije.

Ali, od svega nabrojanog, paljenje Rajhstaga meni izgleda najzanimljivije jer je predstavljalo glavni predizborni Hitlerov trik koji ga je doveo na vlast. Lažno optuživši komuniste za paljevinu, njegova propagandna mašina je posejala paniku među stanovništvom pa su nacisti na izborima te godine osvojili ogromnu većinu glasova. Čim je došao na vlast, Hitler je suspendovao većinu građanskih sloboda i zabranio sva štampana izdanja koja nisu bila naklonjena nacističkim ciljevima. Nastao je egzodus nemačkih slobodoumnih naučnika i umetnika koji su, dok su za to još imali vremena, glavom bez obzira pobegli iz svoje domovine. Ostale, koji nisu podržavali Hitlera, pojeo je mrak.

Glavnu ulogu u dolasku Hitlera na vlast odigrali su SA odredi, paravojna formacija, poznatija kao smeđokošuljaši (za razliku od SS-ovaca koji su bili poznati kao crnokošuljaši).

SA je bila prva nacistička paravojna grupa koja je razvila pseudo-vojne titule za svoje članove. Sve je počelo u Minhenu 1920 kada je Hitler osnovao Ordnertrupen, odred mišićavih nacista, bivših vojnika i izbacivača iz pivnica, sa idejom da ga štite tokom njegovih vatrenih govora. U početku su oni funkcionisali kao grupa telohranitelja ali ubrzo im je ime promenjeno u Športabtajlung, „sportski odred“ koji postaje poznat po inicijalima SA. Ta organizacija kroz 1920-e izvršava brojne akte nasilja protiv socijalističkih grupa, najčešće u uličnim sukobima.

Međutim, kada je Hitler preuzeo vlast, SA je sve više video sebe kao zamenu za nemačku vojsku. To je razljutilo regularnu armiju Rajhsver i takođe dovelo do tenzija sa ostalim liderima u partiji, pogotovo zbog toga što su jurišnici SA polagali zakletve lojalnosti svojim lokalnim vođama, a ne Adolfu Hitleru ili partiji. Hitler zato naređuje smaknuće vodstva SA, koje se dogodilo u noći između 30. juna i 1. jula 1934. Ovaj događaj je poznat kao Noć dugih noževa.

Ako je prva priča o laganju i paljevini kao predizbornoj strategiji lako prepoznatljiva u onome što nam se događalo i upravo događa, onda pojava SA odreda možda liči na našu budućnost. Postaje izvesno da će paravojne grupe, kakve iz redova „navijača“, raznih kriminalnih družina i svojih besprizornih članova regrutuje vladajuća partija uskoro postati ne samo marginalni izvođači prljavih radnji u vreme izbora već i ozbiljna sila. Ako tome dodamo grupacije kakve su Levijatan, Zavetnici ili Nacionalni stroj, kao i ultra desničarske vođe kao što su Goran Davidović-Firer ili Miša Vacić, onda su naši SA odredi spremni za upotrebu. Pretpostavljam da će se posle budućih, apsolutno neregularnih izbora neki od ovih tipova naći i u Skupštini.

Takođe je pitanje da li će oni uspeti (a sigurno će to poželeti) da se domognu neke ozbiljnije uloge u vlasti i da li će im to Vučić dozvoliti? Da li će se dogoditi Noć dugih noževa? I šta će biti sa nama? Baš sam radoznao…