Milanović napustio godišnjicu akcije "Bljesak" zbog natpisa "Za dom spremni"

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je napustio obeležavanje godišnjice vojno-policijske akcije "Bljesak" u Okučanima zbog ustaškog natpisa "Za dom spremni" na majicama HOS-ovaca.

"Pristali smo na sve elemente protokola, ali na ovo nismo pristali. Ovde je jedan učesnik bio obučen u odeću s porukom 'Za dom spremni' i ja u tome ne želim da učestvujem. To je namerna provokacija, smatram to gaženjem žrtava i sećanja na ovaj događaj", rekao je Milanović.

"Došao sam u Okučane da bih odao počast onima koji su pali za Hrvatsku. Moji stavovi su poznati, govorim ih javno, bez namere da bilo koga uvredim, ali nekada neke stvari morate reći jasno", istakao je Milanović.

"Žao mi je, to je namerna provokacija s kojom smo računali, ona se dogodila i ja to smatram gaženjem žrtava i sećanja na ovaj događaj. Ovo se, nažalost, moralo dogoditi jer je neko hteo da se to dogodi. Oznaci "Za dom spremni" nije mesto na ovakvom mestu", naglasio je predsednik Hrvatske.

Dodao je da ubuduće, gde god bude takva situacija, u tome neće učestvovati.

"Premijera i predsednika Sabora razumem, oni moraju", rekao je predsednik Hrvatske.

Upitan je li razgovarao s premijerom o tome, Milanović je potvrdno odgovorio.

"On je slegao ramenima. Imam razumevanja za premijera, ali pozdravu 'Za dom spremni' ovde nije mesto", podvukao je Milanović.

Izvor: N1 Zagreb, N1 Beograd