Kazne za nenošenje maski i do 150.000 dinara


Do 6. jula građani ne bi trebalo da budu kažnjavani zbog nenošenja maski, iako su uvedene kao obaveza u gradskom prevozu i zatvorenim prostorima u Beogradu. Tako je najavio ministar zdravlja. Po isteku sedam dana, ako se primene odredbe važećeg Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ko ne nosi masku mogao bi da plati kaznu od 20.000 do čak 150.000 dinara.

Od 30. juna na teritoriji Beograda obavezno je nošenje maski u gradskom prevozu i svim zatvorenim prostorima, bez izuzetka, poručila je Vlada Srbije.

Ministar zdravlja, Zlatibor Lončar potom je izjavio da u narednih sedam dana neće biti kazne za nepoštovanje odluka Kriznog štaba, ali će se poštovanje te mere kontrolisati.

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđa drastične kazne u slučaju nenošenja maski, što se tretira kao – prekršaj.

Kazne za građane idu čak do 150.000 dinara, a za firme i do dva miliona dinara, dok preduzetnicima prete kazne od pola miliona dinara.

Članom 77. ovog zakona predviđa se da za prekršaj zbog ” nepostupanja po naređenim merama”  fizičko lice bude kažnjeno novčanom kaznom u iznosu od 20.000 do 150.000 dinara.

Ako je reč o preduzeću koje se ogluši o propisane mere, minimalna novčana kazna je 50.000 dinara, a maksimalna pomenutih dva miliona dinara.

Kazne su predviđene i za direktore ovih firmi i kreću se 0d 30.000 do – 150.000 dinara.

Osim Beograda, za koji su mere predviđene odlukom vladinog kriznog štaba zbog toga što je označen kao žarište koronavirusa, u još četiri grada u Srbiji uvedena je vanredna situacija – Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu i Vranju.