Lekari na ivici: Uplašeni smo i umorni, testova nema


Piše: Jelena Bulajić
Prenosimo sa portala Nova.rs

Mi smo umorni, iscrpljeni, uplašeni i nezadovoljni, poručuju lekari iz bolnica po Srbiji. Izjavu dvoje lekara, čiji je identitet sakriven, objavio je kanal Newsmax Adria.

Jedan od lekara opisuje kako je u bolnici u kojoj radi na delu ignorisanje.

“Direktor je na odmoru, na odmoru je i jedan od dva infektologa koja imamo.  Na infektivnom odeljenju rade mladi, privremeno zaposleni lekari. pod nadzorom interniste. Nema PCR testova, a epidemiologu je zabranjeno da istražuje kontakte i puteve infekcije” prenosi stanje u bolnici u kojoj radi.

Mnogo odeljenja, prema njegovim rečima, rade u jako lošim uslovima. Međutim, kako dodaje, imaju naredbu Ministarstva zdravlja da sve mora da funkcioniše kao da epidemije nema.

“Mi smo umorni, iscprljeni, uplašeni i nezadovoljni” poručuje na kraju.

Drugi lekar prenosi kako lekari u kovid ambulantama rade u tri smene.

“Previše su opterećeni, veliki je broj obolelih na odeljenjima u opštima bolnicama. Puna su infektivna odeljenja, puna je palijativa, puno je grudno i to su sve pacijenti sa teškom kliničkom slikom. Lekari pokušavaju da se izbore sa njihovim stanjem” navodi on.

Dramatičan rast zaraženih prethodnih dana napunio je bolnice po Srbiji, a neke medicinske ustanove ponovo su vraćene u kovid sistem.

Čak i nadležni priznaju da je situacija loša. Tako je epidemiolog Predrag Kon juče izjavio da u funkcionisanju zdravstenog sistema postoje veliki problemi, kao i da je potrebno da se ponovo otvore kovid bolnice.

“Svi su nenaviknuti i opušteni, pa virus može da se ušeta u svaku zdravstvenu ustanovu bez problema. Kapacitet sistema je na ivici, tražio sam od Kriznog štaba pojačanje kapaciteta”, istakao je Kon.

Na pitanje zašto se ne testiraju kontakti, Kon je odgovorio da zaraženi navedu i po 50 kontakta i objasnio da za toliko testiranje nema testova, kao ni ekonomskih mogućnosti, ni kapaciteta.

Zamenica direktora Infektivne klinike Ivana Milošević potvrdila je juče da se na toj klinici u svakom trenutku leči 90 bolesnika, a da se u Prijemnoj ambulanti dnevno pregleda 300 pacijenata.

Napomenula je da u klinici ni u jednom momentu ne postoji prazan krevet, jer čim se jedan pacijent otpusti, drugi se primi.