SZS: Lažni izbori nisu uspeli, a bojkot jeste - izašlo manje od 50 odsto birača


Predsedvajući Saveza za Srbiju Dragan Đilas izjavio je da "ovi lažni izbori Aleksandra Vučića nisu uspeli" jer je na njih izašlo manje od 50 odsto birača.

Đilas je na konferenciji za novinare opozicije koja je bojkotovala izbore, rekao da je prema njihovim podacima na izbore izašlo 42 odsto birača, a u Beogradu 36 odsto.

Đilas je potom u izjavi za N1 rekao da je današnji dan ogolio kako izgleda režim u Srbiji. "Bugarski vozovi, pritisci, pretnje, dovoženje birača, telefonski pozivi, sve to nije bilo dovoljno da po njihovim zvaničnim podacima izlaznost dođe 50 odsto", naveo je Đilas.

Kazao je i da prema podacima SZS, izlaznost na današnjim izborima nije mogla biti viša od 42 odsto, a da su svi strani mediji ocenili da ako izađe manje od polovine birača, vlast neće imati legitimitet.

"Ono što se dešavalo od 17 do 20 časova, da glasa po pet odsto ljudi na sat, a da su birališta prazna, svi znaju da to nije realno. Ti podaci identični su onom da na svakih 10 sekundi gine perač prozora u SAD", ocenio je predsednik Stranke slobode i pravde.

Budući da nova vlada neće imati legitimitet, Đilas je ocenio da sada postoje dve mogućnosti - da režim nastavi da radi po starom i vodi zemlju u dalje tenzije, ili da uz posredovanje Evrope dođemo do situacije da imamo, kako je rekao, fer i poštene izbore.

Kazao je i da opozicija od Evrope ne traži da menja Aleksandra Vučića, već da iskreno kažu kakva je situacija u Srbiji, i omoguće ono što su omogućili u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, a to su fer i slobodni izbori.

Najavio je da će sve stranke koje su bojkotovale izbore nastaviti sa koordiniranim akcijama, kako bi s jedne strane došli do građana koji nisu informisani, a s druge strane ljudima iz Evrope dodatno objasnili kakva je situacija u Srbiji.

SZS: Vučić pokušava da ugura POKS i Metlu u parlament

SZS je večeras ocenio da iako su birališta u zemlji zatvorena "Vučićevi izbori i dalje traju".

"Višesatno Vučićevo ćutanje je posledica pokušaja da u parlament ugura POKS i pokret Metla, na isti način na koji je 2016. godine pokušao da četiri liste spusti ispod izbornog cenzusa", naveo je taj savez, koji je bojkotovao izbore.

SZS je apelovao na sve koji su umešani u taj "inženjering" da prestanu sa tim, tako što će prihvatiti odluku većine građana Srbije.

Izvor: N1 Beograd, Beta, FoNet