Zagrevanje jurišnika


Veze vlasti i ekstremnih desničara

Zagrevanje jurišnika

Iako je očigledno da vlast ultradesničarske partije i pokrete koristi i za povećanje manevarskog prostora pred međunarodnom zajednicom, cena njihovih usluga je previsoka

Primeri povezanosti sadašnje vlasti sa desnim ekstremistima postaju sve brojniji, a njihova saradnja datira još od opozicionog delovanja naprednjaka.

Najnovije zvezde na nebu desnog ekstremizma su članovi Levijatana koji su prvobitno nastupili sa pozicija ekstremnih zaštitnika životinja. Nasilno su oduzimali životinje vlasnicima, uglavnom Romima. Onda su postepeno počeli da pokazuju svoja prava uverenja - da neki ljudi zbog svoje nacionalnosti i seksualnog opredeljenja za njih nisu prihvatljivi. Prozivali su albanske pekare iz Borče, njihov pripadnik upao je u migrantski centar u Obrenovcu, nakon čega su mu organizovali skup podrške kada je uhapšen. Poslednja predstava im je bilo okupljanje ispred spomenika žrtvama Novosadske racije.

Predvodnik Levijatana Pavle Bihali je u više svojih javnih objava na internetu otvoreno zastupao ekstremne stavove. „Mi gajimo snažnu antimigrantsku politiku. Ukoliko država ne želi da reši štetočine Rome (najveći broj krivičnih dela u odnosu na broj populacije), kako će sprečiti ovu pošast zvanu migranti. Zakoni za manjine ne važe zato se kote i iživljavaju nad decom, ženama i životinjama“, samo je jedan od njih. Osim po uzoru na naciste koji su takođe pripadnike određenih naroda, između ostalih i Srbe, nazivali „štetočinama“ i „pošašću“, iznosi i laži o navodnom velikom broju krivičnih dela Roma i migranata. A podaci govore nešto sasvim drugo. Neuporedivo više ima napada, pljački i zastrašivanja samih migranata, nego što su oni nekog napali. Čak je i Ivan Ristić, kao šef kabineta ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, bio pod sumnjama da je učestvovao u krijumčarenju migranata. Predmet se šetao iz tužilaštva u tužilaštvo, dok nije odbačen iz nepoznatih razloga. Ristić, koji je nekad bio u JSO, sada je pomoćnik direktora policije. A Roma, koji ovde žive od osnivanja srednjovekovne Srbije, skoro da nema među počiniocima najtežih krivičnih dela.

Predrag Petrović, iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP), kaže za NIN da ima više veza Levijatana i vlasti.

„Na vezu danas veoma aktuelnog ultradesničarskog pokreta Levijatan sa vladajućom partijom ukazao je i nasilni upad u migrantski kamp pripadnika ovog pokreta Filipa Radovanovića, koji je kao kadar SNS-a zaposlen u opštini Obrenovac. I slabo reagovanje državnih organa na brojne poruke koje pripadnici ovog pokreta i njen lider Pavle Bihali upućuju putem društvenih mreža i uživo ranjivim grupama i kritičarima režima, ukazuje na njihove veze sa vladajućom partijom“, napominje Petrović.

Bihali je podržao bakljadu na krovovima kao odgovor na ’šerpanje’: „Ovo je samo odgovor da ne može neka lopuža da se keša na aplauz doktorima... Podržavam pevanje.“ Poslednja javno zapažena akcija Levijatana bilo je fotografisanje pripadnika ovog pokreta ispred spomenika žrtvama Novosadske racije. Antinacistički pokreti, neke stranke i pojedinci su ih optužili za skrnavljenje, te da su neki od pripadnika nosili stilizovane nacističke simbole. Bihali je tvrdio da su se „poklonili žrtvama fašizma“.

Jedna od poslednjih video-objava Bihalija: „Vršac siguran. Ponovo smo obišli i očistili. Nema migranata“, otkriva da se članovi ovog pokreta ponašaju kao parapolicija. Bihali hvali regularnu policiju zbog nekih hapšenja, prenosi objave ministra Stefanovića i najavljuje zajedničke akcije sa MUP-om, kao prilikom trovanja pasa na Kalemegdanu. To ga ne sprečava da objavljuje svoje fotografije na kojima nosi majicu sa natpisom imena Luke Bojovića, koji je označen kao vođa zemunskog klana i služi višegodišnju kaznu u Španiji zbog organizovanog kriminala.

Autor: Vuk Z. Cvijić
Opširnije u štampanom izdanju NIN-a od 28.5.2020.