Zaraženi funkcioneri slavili izbornu pobedu SNS, dok Lončar ponovo krivi građane


Piše: Maja Đurić
Prenosimo sa portala N1, 27.6.2020.

U Srbiji i dalje raste broj novoobolelih od koronavirusa, a tokom dana potvrđeno je da je među zaraženima i nekoliko državnih funkcionera. Svi zaraženi, pre samo šest dana, u prostorijama Srpske napredne slavili su izbornu pobedu ne pridržavajući se mera zaštite.

Nakon testiranja, na Covid-19 pozitivan je ministar odbrane - Aleksandar Vulin, predsednica Skupštine Srbije - Maja Gojković, za koju je ranije rečeno da ima upalu pluća, ali i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju - Marko Đurić. Među zaraženima je i predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, koji je rekao da nema siptome i da je za prisustvo virusa saznao slučajno - testirajući se zbog službenog puta u Crnu Goru.

Novinari, snimatelji, fotoreporteri - u prepunom izbornom štabu Srpske napredne stranke samo za ovu grupu ljudi važilo je pravilo da su zaštitne maske obavezne. Za sve ostale - državne, stranačke funckcionere i goste na slavlju naprednjaka - to nije bio slučaj.

Ni punih sedam dana nije prošlo od zagrljaja, već je odjeknula vest da je ministar odbrane Aleksandar Vulin pozitivan na koronvirus. Iz Ministarstva odbrane, u zvaničnom saopštenju, kažu: Covid-19 prvo je potvrđen kod jednog od državnih sekretara, a potom i kod Aleksandra Vulina.

"Ministar odbrane se oseća dobro i pošto nema nikakvih simpotoma infekcije Covid-19 nalazi se u samoizolaciji. Ministar Vulin nastavlja sa redovnim obavljanjem dužnosti ministra odbrane pridržavajući se svih propisanih mera tokom samoizolacije", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Među slavljenicima, međutim, nije jedini. I predsednica Skupštine Maja Gojković pozitivna je na virus Covid-19, ali i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju - Marko Đurić. Maja Gojković na bolničkom je lečenju i - prema navodima iz njenog kabineta - prima neophodnu terapiju. 

Bez distance, izborne rezultate slavili su kao da epidemija ne postoji. Svi tik do predsednika Srbije i lidera naprednjaka, za koga se sada postavlja pitanje: da li mu je zdravstveno stanje ugroženo?

"Nikakva sramota nije biti zaražen i ukoliko se desi bilo kakva promena u zdravstvenom stanju predsednika bićete obavešteni, kako vi, tako i ostali mediji", navela je savetnica za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića Suzana Vasiljević.

Iako je država dala zeleno svetlo za masovna okupljanja, utakmice i izbore, koji su za vreme epidemije bili jedini izbori održani u Evropi, ministar zdravlja kritike upućuje građanima. Upozorava: mere će ponovo biti uvedene tamo gde se "preporuke ne poštuju".

"Ako nas terate, ako se ne pridržavate onoga, mi smo prinuđeni da spašavamo vaše živote i vaše zdravlje uvođenjem mera, jer vi sami - vašom odgovornošću niste to uradili. I zamolio bih sve da ne idemo toliko daleko da tražimo odgovornost nekog drugoga nego da krenemo od sebe - da li smo mi ispoštovali te mere? Ljudi, nije sramota nositi masku. Apsolutno nije sramota. I ne pozdraviti se, ne poljubiti se sa nekim, nego sa pristojne razdaljine popričati i preskočiti te stvari", kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Izbori - kao potencijalna epidemiološka bomba - nisu preskočeni, a član Kriznog štaba Predrag Kon za televiziju Pprva tvrdi da je "postojao pritisak da se održe", u kontekstu da život mora da se odvija normalno. Bili su, dodaje Kon, održani na "odgovarajući način".

"Ovde je ugrožeo poverenje, a kada je ugroženo poverenje, ne možemo da radimo više. Potpuno se zablokira dalja komunikacija. Prema tome, svi smo mi znali šta smo, ko smo, i šta radimo. Ja ne mogu lično sebe da pravdam niti hoću da se pravdam uopšte. Procena je bila takva da su izbori mogli da prođu čim je tako odlučeno, tu voše vraćanja na tu temu. To je kontraproduktivno. A ovo izbori - da smo žrtvovali živote, kao medicinski deo Kriznog štaba, to je jednostavno teška neistina. Toliki rad i sada po svaku cenu da se pokaže da je to bilo politički... Pa ovo je bio državni tim - to je jasno", smatra Kon.

A prvi čovek države, Aleksandar Vučić, odmah nakon izborne noći i slavlja u štabu Srpske napredne stranke otputovao je u Moskvu, gde se sastao sa predsednikom Rusije - Vladimirom Putinom. Nakon ruske prestonice odleteo je Vučić za Brisel, na razgovor sa predsednikom Evropskog saveta - Šarlom Mišelom, a potom i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom Fon der Lajen. Diplomatija - uprkos epidemiji - nije bila na čekanju.