Crna prašina u Smederevu: “Ovo je za Tužilaštvo”



Pokret "Tvrđava" optužio je smederevsku Železaru za ispuštanje crnog praha koji je, kako navode, prekrio kuće, dvorišta i useve u okolnim selima. Pokret je na društvenim mrežama objavio snimke i saopštio da je kontaktirao Ministarstvo za zaštitu životne sredine i republičku inspekciju.

“Ogromna količina crnog praha koji je emitovala smederevska železara je pao na okolinu, ljudima su prekrivene kuće, dvorišta i usevi! SVE JE CRNO!”, objavio je Pokret “Tvrđava” iz Smedereva na svojim profilima na društvenim mrežama.

Pokret “Tvrđava” ocenio je da se radi o ekološkom terorizmu.

Koordinator Pokreta “Tvrđava” Nikola Krstić, pozvao je sve koji su se “susreli” sa crnim prahom, da se zapitaju kako im izgledaju pluća.

“Kontaktirali smo Ministarstvo ekologije i Republičku inspekciju, republički inspektor će uskoro izaći na teren. Iz menadžmenta Železare su nam rekli da su upoznati sa situacijom i da će saopštiti građanima šta se desilo”, saopštio je Pokret “Tvrđava” tokom popodneva, uz sliku za koju tvrde da je napravljena posle šetnje u okolini Železare.

“Horor. Ovo je materijal za Tužilaštvo”, navedeno je u tom postu.

Pitanja o ovim navodima Nova.rs uputila je i Železari u Smederevu, ali do objavljivanja teksta nismo dobili odgovore.

Korisnici društvenih mreža ukazuju na studije koje govore o korelaciji zagađenja sa širenjem epidemije koronavirusa, pa su pozvali i ambasadorku Kine Čen Bo da reaguje.

A kada je reč o kvalitetu vazduha u Srbiji, CINS je nedavno objavio da realna slika i ne može da se utvrdi, pošto se obim merenja zagađenja stalno smanjivao, tako da je od 2014. do kraja 2018. većina podataka sa stanica za merenje kvaliteta vazduha bila neupotrebljiva.

Izvor: Nova.rs