Doktorka vređala tamnoputu studentkinju, preti joj oduzimanje licence


Klinički centar Vojvodine (KCV), gde je zaposlena dr Milena Šćekić koja je izvređala jednu tamnoputu studentkinju iz Irske na novosadskom Medicinskom fakultetu, najoštrije je osudio taj rasistički ispad.

"Povodom snimka nemilog događaja, a koji se desio van prostorija KCV, ali u kom je jedan od aktera lekarka zaposlena u ovoj zdravstvenoj ustanovi, KCV ovom prilikom ovakvo njeno ponašanje i način komunikacije ocenjuje kao neprihvatljivo i najoštrije ga osuđuje", navodi se u saopštenju KCV dostavljenom redakciji N1.

KCV dalje navodi da će u okviru svojih ovlašćenja o navedenom slučaju obavestiti nadležnu lekarsku komoru radi ispitivanja etičnosti postupanja ove lekarke, odnosno njene dostojnosti za obavljane lekarske profesije.

Inače, nadležna lekarska komisija ima ovlašećenje da lekarima, ako se utvrdi da za to ima razloga, oduzme lekarsku licencu, odnosno zabrani dalje obavljanje te profesije, trajno ili privremeno.

Incident se dogodio u ponedeljak u liftu zgrade u Novom Sadu gde je dr Šćekić zatekla tamnoputu studentkinju i rekla joj da napusti lift zbog korone. Nakon što joj je devojka rekla da se već vozila liftom sa drugim ljudima i da ne razume zašto mora da iz njega izađe doktorka joj je na engleskom jeziku rekla: ’’You go out because corona is now. You go out! F**k you!’ (Izađi napolje, korona je. Izađi! Je**i se)’

Nedugo potom u lift je ušla još jedna osoba, a izvređana devojka je doktorku upitala zašto sa njom nema problem. Dr Šćekić joj je tada rekla: ’’With you I have a problem because you are a black krava.’’ (Sa tobom imam problem jer si crna krava).

Kako list Blic saznaje, studentkinja iz Irske je trenutno na razmeni studenata u Novom Sadu.

Šćekić: Interna komšijska svađa, izvinjavam se zbog neprijatne situacije

Dr Milena Šćekić navela je u pisanoj izjavi dostavljenoj redakciji N1 da je snimak nezakonito napravljen u zgradi u kojoj ona i studentkinja iz Irske žive, i da je u medijima interpretiran na pogrešan način.

"Naime, kritični događaj je mene stavio u kontekst osobe koja mrzi ljude druge nacije ili boje kože, što nije tačno. Na nezakonito napravljenom snimku zabeležen je samo deo našeg celokupnog konflikta, i to onaj deo u kom sam ja u afektu izrekla neprimerene reči. Prethodne uvrede na moj račun od strane komšinice se nisu čule, jer nisu snimljene. Radilo se o internoj svađi dve osobe, kojom prilikom je i meni upućeno par uvreda koje su mi teško pale. Moguće je da sam tako izazvana izgovorila i neke neprimerene reči, bez razmišljanja", navela je Šćekić.

Istakla je da je ne mrzi nikoga, te da je tokom svoje lekarske karijere, kako je navela, nebrojeno puta pomogla i izlečila ljude druge vere, nacije i boje kože.

"U svojoj dugogodišnjoj lekarskoj karijeri i u odnosu s pacijentima, uvek sam se ponašala u skladu sa lekarskom etikom i kodeksom, a svoj posao lekara ću i dalje obavljati revnosno, posvećeno, odgovorno, kao što sam i do sad činila", navela je Šćekić.

"Ovim putem bih se izvinila svojoj komšinici zbog neprijatne situacije u kojoj smo se zajedno našle, usled nesmotrenih reakcija. Žao mi je što se predmetni događaj desio i nadam se da do ovakvih situacija više neće doći. Posebno mi je žao što je izvlačenjem iz konteksta, i objavljivanjem samo dela neprijatne situacije, koji je snimljen, u loš kontekst stavljen i moj grad Novi Sad u kom sam rođena i u kom sam odrasla i za koji smatram da je poseban, upravo zbog svoje različitosti, višenacionalnosti i tolerancije", poručuje se u izjavi.


Izvor: Nova.rs