Država još ćuti na pitanje zašto ne objavljuje podatke po gradovima i opštinama


Piše: Nikola Kojić, N1 Beograd

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut“ i dalje ne odgovaraju na pitanje novinara portala N1 zbog čega su još 10. juna prestali da objavljuju podatke o opštinama i gradovima u kojima su registrovani novooboleli od koronavirusa, kao i njihovu polnu i starosnu strukturu.

Centralizovani Informacioni sistem Covid-19, koji uspostavlja i vodi Institut “Batut“, uz tehničku podršku Vladine Kancelarije za IT i elektronsku upravu i RFZO, formiran je Zaključkom Vlade Srbije, stoga objavljivanje podataka o zaraženima koronavirusom ne predstavlja dobru volju institucija već njihovu zakonsku obavezu.

“Zajedno sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu otvorili smo podatke o broju pozitivnih osoba na COVID-19 po opštinama, kao i o broju građana koji su u samoizolaciji. Podaci će biti stalno ažurirani i dostupni na http://covid19.data.gov.rs“, napisala je 25. marta predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na svom zvaničnom Tviter nalogu.

Zvanični podaci o novim slučajevima koronavirusa, uključujući geografsku rasprostranjenost, pol i starost novozaraženih, objavljivani su na dnevnom nivou sve do 10. juna, uz povremene prekide, o čemu je portal N1 već pisao.

Tačno mesec dana u bazu koja je dostupna javnosti nije unet nijedan novi podatak, pa su građani Srbije ostali uskraćeni za informacije o broju potvrđenih slučajeva koronavirusa po gradovima i opštinama, kao i o ostalim demografskim podacima o novoobolelima.

Tog dana statističke informacije o novoobolelima od koronavirusa poslednji put su ažurirane i na Portalu otvorenih podataka, kojim takođe upravlja Kancelarija za IT i elektronsku upravu Vlade Srbije, pa smo nove podatke pokušali da dobijemo od direktorke “Batuta“ dr Verice Jovanović, koja na naš upit nije ni odgovorila.

Vlada Srbije je obavezala “Batut“ da podatke svakodnevno, najkasnije do 14 časova, dostavlja Ministarstvu zdravlja, kao i Kancelariji za IT i elektronsku upravu Vlade Srbije, pa smo se s tim u vezi obratili i ministarstvu na čijem je čelu Zlatibor Lončar. Međutim, naše pitanje zbog čega pseudonimizovani podaci o novozaraženim osobama na dnevnom nivou nisu objavljeni od 10. juna, naišlo je na zid ćutanja.

Ista pitanja javno su postavljali i građani, međutim odgovora nije bilo. Moderator na Portalu otvorenih podataka, koji je dotad uredno odgovarao na sve komentare posetilaca, jednostavno je prestao da se oglašava. Svojom voljom ili nalogom pretpostavljenih, možemo samo da nagađamo.

Odgovor na pitanje zbog čega se od 10. juna objavljuju samo podaci o ukupnom broju novozaraženih nisu imali ni članovi Kriznog štaba, ali su neki od njih krivicu nevešto pokušali da prebace na IT sektor.

Naglo povećanje zvaničnog broja novih slučajeva koronavirusa, do kojeg je došlo neposredno po završetku parlamentarnih izbora 21. juna, aktuelizovalo je i pitanje objavljivanja podataka, ali i njihove verodostojnosti. Međutim, ni dramatičan rast broja novozaraženih nije uticao na nadležne da podatke kojima raspolažu učine javno dostupnim, a javnost je mogla da čuje samo paušalne i okvirne izjave o broju novoobolelih na nivou gradova i opština.

Tako je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao razlog za nove restriktivne mere istakao to “što se više od 80 odsto zaraženih nalazi u Beogradu“, ne navodeći tačan broj novih slučajeva koronavirusa u glavnom gradu Srbije.

Nije zgoreg podsetiti i da su u prvim mesecima nakon proglašenja epidemije koronavirusa u Srbiji, zvanični podaci objavljivani nekonzistentno, pa su tako naprasno “nestale“ informacije o starosnoj strukturi preminulih po polu, zatim prosečna starost svih umrlih, da bi naposletku javnost ostala i bez podataka o polu preminulih. Uz to, odavno se više ne objavljuju ni podaci o starosnoj struktiri zaraženih, iako zvaničnici neprestano ponavljaju da koronavirus sve više pogađa mlađu populaciju.

Tamo gde nema zvaničnih informacija otvara se prostor za glasine, spekulacije i dezinformacije, ali će redakcija portala N1 nastaviti da profesionalno i odgovorno izveštava javnost oslanjajući se isključivo na zvanične izvore podataka, ma koliko nam oni bili uskraćivani.        

Prenosimo sa portala N1 Beograd