Janko Baljak: Pokrenuta je jeziva hajka na lekare sa liste



Krizni štab se potpuno stavio na stranu vlasti, poverenje je izgubljeno, a sa druge strane je pokrenuta jeziva hajka na lekare sa liste "Ujedinjeni protiv kovida", ocenjuje filmski reditelj Janko Baljak, jedan od potpisnika pisma podrške umetnika medicinarima koji traže smenu republičkog tela formiranog za borbu protiv koronavirusa.

– Imao sam potrebu da se solidarišem, to je sad ključna reč i to nam sada nedostajalo. Prema izjavi ministra Lončara ispada da je ta reakcija lekara politički gest, a upravo je on tu gde jeste zbog politike i pripadnosti vladajućoj stranci. To me je najviše isprovociralo. Zašto drugi ljudi ne bi imali prava da se bave politikom? Da ne govorim o tome što predsednik države deli lekare na „najbolje i najgore“, kome su oni lekari uz vlast dobri, a oni koji imaju nešto da prigovore odmah su loši – kaže Baljak.

Filmski reditelj i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti podseća da je “svako ko je umetnik pre svega slobodan čovek” i kaže da je bilo logično da stvaraoci iz oblasti kulture podrže neformalnu grupu lekara okupljene oko inicijative “Ujedinjeni protiv kovida”.

– Pokrenuta je jeziva hajka na te ljude sa liste, čujem i da neki od njih sada ostaju bez posla, tako da je ova naša reakcija podrška njima – ističe Baljak.

Baljak ocenjuje da se cela situacija sa širenjem koronavirusa otrgla kontroli i da građani više ne znaju kome da veruju.

– Od trenutka kada su mere “relaksirane”, kako se to kaže, sve se otrglo kontroli, a mene kao građanina najviše brine to što, u takvoj situaciji, više ni u koga nemam poverenja. Krizni štab se potpuno stavio na stranu vlasti i vidimo da falsifikuju podatke. Više čovek ne može da veruje nikome osim sebi i to je najstrašnije u svemu ovome. To poverenje se izgubilo i ono ne može više da se vrati. I u svom okruženju vidim da niko ne veruje onome što govori Krizni štab – navodi Baljak.

Umetnici i radnici u kulturi potpisali su se ispod pisma podrške medicinarima okupljenim oko inicijative “Ujedinjeni protiv kovida”. Među potpisnicima su reditelji, glumci, pisci, kompozitori, muzičari, likovni umetnici, dizajneri, ali i profesori umetničkih fakuteta, bibliotekari i drugi radnici u kulturi.

Njihovo pismo direktna je reakcija na inicijativu neformalne grupe lekara nazvanu “Ujedinjeni protiv korone”, koja se oštro ogradila od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 i sa više zatražila njegovu smenu i imenovanje novog, koju je do sada potpisalo više od 1.000 medicinara iz cele Srbije.

Izvor: Nova.rs