Kon: Ukidanje vanrednog stanja bila istorijska greška, svako koga sretnete u Beogradu možda nosi virus



Epidemiološke barijere su potpuno probijene u Beogradu i svako koga sretnete može da nosi virus, a da nije svestan, dok rezultati novih epidemioloških mera za sprečavanje širenja koronavirusa mogu da se očekuju za sedam do 10 dana, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

Kon ističe da su upravo zbog toga maske obavezne za sve.

"Na otvorenom prostoru to podrazumeva da morate staviti masku čim priđete nekome na jedan i po metar udaljenosti", rekao je Kon.

On je istakao da su nove mere već na snazi i da su usporile nagli porast obolevanja, ali da se to sada ne vidi, posebno u Beogradu. Ocenio je da će biti potrebno više vremena kako bi se video rezultat novih mera, koje podrazumevaju obavezno nošenje maski u zatvorenom, ali i otvorenom, držanje distance od 1,5 metara, te zabranu okupljanja više od deset ljudi.

Kon je rekao za RTS da se na sastancima Kriznog štaba uopšte nije govorilo o potpunoj zabrani kretanja i uvođenju policijskog časa kao dodatnoj meri, ali da to nije potpuno isključeno, jer zavisi da li je situacija takva da je to neophodno.

Smatra da je "istorijska greška" bilo ukidanje vanrednog stanja, što je došlo kao uverenje da je epidemija praktično prestala.

On kaže da se pritisak na kovid ambulante polako smanjuje, ali da je još veliki, te dodaje da su stariji od 65 godina i hronični bolesnici i dalje najrizičnija grupa, a da je prenošenje najčešće kod mladih.

"Privatne zabave i žurke - to treba zaboraviti ovog leta, bez obzira na to što svima teško pada", ističe Kon.

Komentarišući epidemiološku situaciju u ostalim gradovima, on je rekao da je ozbiljno stanje i dalje u Sjenici, kao i da Kraljevo beleži rast broja inficiranih, dok se situacija u Novom Pazaru smiruje, o čemu kako je naveo, govori i podatak da je broj hospitalizovanih u tom gradu pao ispod 300.

Dodao je da je zdravstveni sistem prenapregnut i u situaciji da se "žestoko bori".

"Teško je održati lečenje ne samo kovid pacijenata, a sve što je ranije planirano se odlaže", kazao je epidemiolog.

Upitan za najave o nabavci vakcine do kraja godine, Kon je rekao da je sigurno da će vakcina stići ali i dodao da je skeptičan po pitanju vremenskog okvira u kom će ona biti završena.

"Negde se u istraživanjima ušlo u drugu, negde u treću fazu. Nisu to ni iste vakcine. Sigurno je da će oko toga biti planiranja čim se izašlo u javnost, ali naši propisi su vrlo striktni, imamo jasne propise po pitanju bezbednosti vakcine", kazao je Kon.

Izvor: Srna, RTS, N1