“Lažna priča o kovid obdukcijama seje strah i paniku”


Piše: Milica Rilak
Prenosimo sa portala Nova.rs

"Ništa od onoga što je senzacionalistički plasirano kao 'priča o obdukcijama kovid pozitivnih' nije tačno, već je jedno onlajn predavanje potpuno neadekvatno interpretirano i plasirano u medijima, što je izazvalo strah i paniku", kaže za Nova.rs dr Slobodan Savić, profesor sudske medicine.

Profesor Slobodan Savić već je čitaocima našeg portala raskrinkao “terapiju ozoniranjem” vlasnika TV Pink Željka Mitrovića, a ovoga puta odlučio je da rasvetli priču koja je mnoge uznemirila, a koja se odnosi na navodne obdukcije pacijenata preminulih od kovid 19.

“Virus korona uništava organe do potpune neprepoznatljivosti, čak više nego zloglasna gangrena, pa je posle njegovog smrtonosnog pohoda kroz ljudsko telo i iskusnim obducentima teško da razaznaju tip tkiva” – ovako je za “Novosti” kardiolog prof. dr Miljko Ristić ispričao kako su nakon obdukcije izgledala tela umrlih od kovida 19. Problem je samo što se te obdukcije izgleda – nisu ni dogodile.

Profesor Savić za Nova.rs naglašava da je Ristićeva “priča” dovela do toga da i njega zovu ljudi, zabrinuti za svoje najbliže, i da je zato rešio da taksativno navede šta je sve neadekvatno, pogrešno i senzacionalistički plasirano, i to na osnovu onlajn tribine Medicinskog fakulteta u Beogradu, čiji je snimak i dalje dostupan na Youtube.

“Pisalo se da se radi o 17 obdukcija umrlih od kovida 19, da se radi o tome da uglavnom umiru mladi, da je klinička slika burna, da umiru za 24 do 48 sati, da im se svi organi menjaju, maltene ‘raspadaju’ do neprepoznatljivosti i na kraju još se kaže da čak i oni koji prežive, da se teško oporavljaju – to su sve paušalne, neargumentovane i pogrešne tvrdnje”, naglašava dr Savić.

“Prvo, obdukcije onih koji su dokazano pozitivni na kovid se uopšte ne rade, što je u skladu i sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije. To je potvrdio i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, i to važi u Srbiji i u svetu”, naglašava dr Savić.

“Kada je reč o ‘famoznom’ onlajn predavanju, radi se o 17 slučajeva kod kojih je postojala klinička sumnja na kovid 19, ali ni u jednom od tih slučajeva kovid nije dokazan.  Drugo, pisalo se da se radi o mladima, pa još sa jako burnom kliničkom slikom – ta ocena je data potpuno paušalno. Na kraju su prikazana tri slučaja, i rečeno je da se radi o pacijentima od 47, 52 i 72 godine – dakle, apsolutno nisu mladi”, objašnjava dr Savić.

Ono što je najviše uznemirilo javnost su tvrdnje dr Miljka Ristića da je obdukcija pokazala “da su organi toliko uništeni da obducenti da nisu znali sa kojim preparatom rade, uopšte ne bi prepoznali”.

Dr Slobodan Savić za Nova.rs objašnjava i tu “misteriju”.

“Na onlajn tribini je rečeno da je na jednom preparatu ‘tkivo neprepoznatljivo’, ali su te promene vidljive samo pod mikroskopom, a ne u smislu da ‘pluća nisu prepoznatljiva’, kako je senzacionalistički plasirano. Takve nalaze imamo kod svake teže pneumonije”, naglašava dr Savić.

Jednu misteriju, ipak, ne može da reši.

“Zašto je neko dva meseca pošto je onlajn tribina održana, izašao u javnost sa poluistinama, to predavanje potpuno neadekvatno interepretirao i plasirao u čitanim medijima? Jedino što je desilo je da je ta vest nesosnovano i neargumentovano posejala paniku”, zaključuje dr Slobodan Savić.

Obdukcija nije isto što i “modifikovana autopsija”

Na snimku onlajn tribine, u delu koji se odnosi na “obdukcije”, dr Jelena Sopta sa Katedre za patologiju medicinskog fakulteta u Beogradu naglašava da se “konvencionalne obdukcije” ne rade kod pacijenata kod kojih je potvrđen kovid 19, a da su “modifikovane autopsije”, u skladu sa smernicama Svetske zdravstvene organizacije, urađene kod 17 pacijenata kod kojih je “postojala sumnja” da su oboleli od kovida, ali ne i da je ta sumnja potvrđena.