Odgovor Grigorija: Ja sam za pune crkve zdravog naroda



Ja sam za pune crkve zdravog naroda, a ne prazne crkve i pune i oronule bolnice naroda koji se bori za život, poručio je danas vladika diseldorfski i cele Nemačke Grigorije Durić

“Izjavu da su narodu, pored hramova, potrebne škole i bolnice sam dao pre šest ili sedam godina, ali nisam primetio da se tada neko potresao zbog tih reči”, rekao je za Nova.rs vladika Grigorije povodom napada na njega nakon jušerašnjeg teksta u “Danasu” u kom je citirina pomenuta izjava od pre nekoliko godina

“Novinarka ‘Danasa’ me je pozvala i zatražila komentar na temu davanja priloga i izgradnje hramova. Rekao sam da nemam poseban komentar, a i poznato je šta mislim o takvim stvarima. Govorio sam o tome dok sam bio episkop u Hercegovini”, rekao je Grigorije za naš portal.

“Otkud i zašto sad ovoliki jed nije mi baš jasno. Sve što sam govorio na tu temu je dostupno svima. Nisam promenio pristup tim pitanjima”, poručuje vladika diseldorfski i cele Nemačke.

Eparhija diseldorfska i nemačka objavila je danas i video obraćanje vladike ovim povodom.

“Kao što sam i tada, 2013. godine, napisao, to kažem i sada: Zar bih ja mogao biti protiv gradnje Hrama Svetog Save ili bilo koje crkve? Obnovio sam, sa narodom, i izgradio novih preko stotinu hramova u Hercegovini”, rekao je vladika Grigorije i dodao:

“Međutim, to sada nije tema. Danas su tema bolest i bolnice, i na tu temu ću reći samo: Ja sam za pune crkve zdravog naroda, a ne prazne crkve i pune i oronule bolnice naroda koji se bori za život. ”

Ranije je Vlada Srbije donela je odluku da isplati iz budžetske rezerve milijardu dinara, odnosno osam i po miliona evra Srpskoj pravoslavnoj crkvi za radove na Hramu Svetog Save na Vračaru. Istovremeno, Novom Pazaru, jednom od žarišta koronavirusa, iz državne kase dato je deset puta manje novca – 91 miliona dinar.

Zbog toga se u dnevnom listu “Danas” pojavila izjava vladike Grigorija u kojoj je istakao da nam ništa protiv gradnje crkava i hramova, ali da bi bilo veoma dragoceno da se voljom i upornošću pomognu bolnice i škole:

“Samo mislim da imamo dosta crkava i hramova, a čemu crkve i hramovi ako u njima neće biti ljudi”.

Ova izjava bila je povod da se saopštenjem oglasi kabinet Patrijarha Irineja u kojem se navodi da se vladika Grigorije svojom izjavom “svrstao na stranu onih koji ne žele dobro Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, a samim tim ni srpskom narodu”. Upravo ovakva reakcija vrha SPC, otvorila je sumnje da iza pomenutog saopštenja stoji episkop bački Irinej Bulović, čovek zadužen za komunikaciju srpskog patrijarha i episkop koji jei ranije imao nesuglasice sa vladikom Grigorijem.

Podsetimo, upravo je Irinej Bulović na početku epidemije u Srbiji u intervjuu za “Danas” rekao da crkva ne razmišlja o ukidanju pričešća zbog opasnosti od zaraze, navodeći da “od pričešća se za dve hiljade godina nikad niko nije zarazio, pa ni svešenici koji su pričešćivali gubavce, tuberkulozne i druge obolele od tada neizlečivih zaraznih bolesti”.

Izvor: Nova.rs