Šešelj: Protesti spontani, moguće je da je režim ubacio nasilne provokatore



Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj pozvao je one koji učestvuju na protestima protiv vlasti "da izbegavaju sukobe", i dodao da je protiv upotrebe prekomernog nasilja od strane policije, kao što je protiv upotrebe nasilja od strane demonstranata, za koje je rekao da "ne isljučuje mogućnost da ima grupica provokatora koje je režim ubacio". Šešelj je na konferenciji za novinare rekao da "nasilje najviše odgovara režimu".

"Režim može da vodi kampanju protiv nasilja do mile volje da bi se zaboravili drugi problemi koji nas tište, i epidemija i nelegitimna Narodna skupština", kazao je Šešelj i dodao da se on do sada nije pojavljivao na protestima "da se ne bi nazvalo da neka stranka zloupotrebljava taj skup".

Šešelj je apelovao na policiju da "se ne koriste tolike količine suzavca, jer ceo centar nije mogao da diše satima".

"Mi smo potpuno protiv upotrebe nasilja u političkim sukobima i izražavamo saosećanje sa policajcima koji su ranjeni u uličnim sukobima u Beogradu ali i sa građanima koji su povređeni u policijskom nasilju", rekao je Šešelj.

On je dodao da je "deo policijskog primenjenog nasilja bio opravdan, tamo gde se vrše napadi na policiju i gde se ruši državna imovina, ali da je došlo i do prekoračenja upotrebe sile".

"Ne može se ničim opravdati kad policija tuče ljude koji leže na zemlji, kad prilazi ljudima koji sede na klupi u parku pa ih tuče, ili kad tuče ljude koji sede na uličnoj bašti nekog restorana i dižu ruke u znak da nemaju agresivnih namera, a oni udaraju palicama", rekao je Šešelj.

Šešelj je naveo da "zbog toga treba da odgovora ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović", ali da "onaj ko je totalno odgovoran za sve loše što se dešava u Srbiji je onaj koji totalno drži vlast u svojim rukama, a to je trenutno Aleksandar Vučić".

"Vlast je napravila dve teške greške i pokazala smetenost i smotanost, nevešta je bila u svom odgovoru na izazove koje je donela epidmeija virusa korona. Maltretirala je građane zabranama preko svake mere a pred same izbore omogućila sportske susrete sa preko 25.000 gledaoca i neobuzdanu masovnu radost tokom izbornih rezultata, nastranu što ti izborni rezultati nisu odgovarali narodnoj volji", kazao je Šešelj.

On je naveo da SRS smatra da sručnjaci treba da odlučuju o merama koje treba preduzimati, "a ne prevaranti i hohštapleri poput onih koji su tvrdili da je ovo najsmešniji virus na svetu", kao i da "vlast sprovodi samo ono sto je nužno kao ograničenje ljudskih sloboda i prava a ne da proglašava policijski čas i neka druga ograničenja koja iritiraju ljude a ne doprinose borbi protiv epidemije".

Šešelj je rekao da smatra da su protesti u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji organizovani spontano "i da iza njih ne stoji neka tajna služba".

Izvor: Beta, N1