Stevanović: Sve više mladih sa teškom slikom, dvoje ljudi umrlo na Infektivnoj


Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović rekao je da je u ovoj klinici situacija sa zaraženima koronavirusom vrlo ozbiljna, te da postoji veliki broj pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom.

"Reč je o, uglavnom, mlađim osobama, između 30 i 50 godina, koje nam dolaze sa ozbiljnom kliničkom slikom, obostranom upalom pluća. Manji broj ima lakšu kliničku sliku, koja može da se prati ambulantno i koji mogu da budu u kućnoj samoizolaciji", rekao je Stevanović novinarima u Beogradu.

Prema njegovim rečima, u poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Infektivne klinike pregledano je 290 pacijenata koji imaju simptome kovida-19, a u još dve trijažne ambulante 150 pacijenata.

On je rekao da je stanje 115 bolesnika zahtevalo bolničko lečenje, a 15 je primljeno u jedinice intezivne nege bolnica koje su u kovid sistemu.

"Imamo rastući broj pacijenata koji zahtevaju različite forme ventilacije. Dobro je što sada imamo manju smrtnost nego na početku", rekao je Stevanović.

Direktor Infektivne klinike je naveo da je karakteristično da sve više obolevaju mladi koji nemaju hronične bolesti, a koji imaju tešku kliničku sliku i završavaju u jedinicima intenzivne nege, prenijeli su beogradski mediji.

"Samo na Infektivnoj klinici tokom noći imali smo dva smrtna slučaja", rekao je Stevanović.

On je naveo da je popunjenost kapaciteta Infektivne klinike 95 odsto i da svaki dan otpuštaju 10 do 15 pacijenata, a da se isti broj primi.

Kada je reč o gužvi koja je poslednjih nekoliko dana ispred Infektivne klinike i tome što se pacijenti žale da dugo čekaju, Stevanović je naglasio da prioritet imaju pacijenti koji su životno ugroženi, a da oni sa lakšom kliničkom slikom moraju da sačekaju.

Izvor: Srna, N1