Studenti zvižducima reagovali na najavu zatvaranja domova, protest u studenjaku


Studenti u Beogradu u četvrtak uveče protestovali su zbog najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će zbog širenja koronavirusa biti zatvoreni svi studentski domovi. U protestnim šetnjama, iz više domova, stigli su ispred Skupštine, uzvikujući sve vreme "Nećemo kući" i "Ne damo domove". Najavili su okupljanje za danas u 10h ispred Filozofskog fakulteta, i zatražili da pred njih izađe ministar prosvete, poručivši mu "Šarčeviću, javi se".

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je za Novu.rs da će ujutro sve razjasniti, dodajući da je studentima poručio da nemaju razloga za brigu.

Predstavnica inicijative "Zaustavimo iseljavanje studenata iz Studentskog grada" uživo na Fejsbuku prenosila je protest studenata, koji su poručili da neće napustiti svoje sobe. Oni su se spontano okupili ispred Studenjaka, a zatim krenuli ka centru grada, gde su im se pridružile kolege iz drugih domova.

Studenti su tokom višečasovnog protesta poručili da je vlast pustila da rade kafići, da su održani izbori, da je sve bilo dozvoljeno, a da čim su prošli izbori - oni treba da napuste studentske domove. Podsećaju da je u toku ispitni rok, i dodaju da nemaju gde da žive.

Blic javlja da domovi za smeštaj studenata u Beogradu ipak neće biti zatvoreni, već da će biti nađeno rešenje za povećanje epidemioloških mera u njima, a da je to dogovoreno u četvrtak kasno uveče "posle razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa studentima". Reagujući na ovo, studenti poručuju "da ne prihvataju polovične informacije", već da traže zvaničnu odluku.

Beta javlja da su se prethodno studenti okupili i ispred domova na Voždovcu, gde su jednom trenutku blokirali saobraćaj u Ulici vojvode Stepe, a da su studenti krenuli i sa Zvezdare. Studenti su i kod Vukovog spomenika, pre nego što su krenuli ka Skupštini, blokirali nakratko raskrsnicu.

Na Tviteru su objavljeni snimci na kojima studenti burno negoduju zbog najave novih mera koje ih pogađaju.

Tokom intervjua Vučića na RTS-u studenti iz Studentskog doma Slobodan Penezić u Beogradu reagovali su lupanjem u šerpe.

Vučić je u četvrtak uveče na RTS-u najavio da će svi studentski domovi u Beogradu biti zatvoreni u okviru novih mera zbog širenja koronavirusa.

Izvor: N1 Beograd