Mitrović nadletao helikopterom Uvac i ubio supoveŽeljko Mitrović, vlasnik televizije Pink, podelio je na Tviteru video u kom se vidi kako upravlja helihopterom i iz ptičije perspektive uživa u prirodnim lepotama Zapadne Srbije. U isto vreme, Fond za zaštitu ptica saopštio je da su zbog helikoptera mladunci beloglavog supa uplašeni zvukom elise iskočili iz svojih gnezda i podavili se u uvačkom jezeru. Blizina lokacije iznad kog je Mitrović leteo staništu beloglavih supova, kao i vremensko poklapanje njegovog leta sa smrću mladunaca, dovela je do burnih reakcija javnosti.

Prva koja je zvanično reagovala na Mitrovićev tvit bila je Narodna stranka Užice.

“Nema zaštićenih vrsta u Srbiji osim grabljivaca koji su uzurpirali vlast i oteli institucije od građana. Jedan od njih, Željko Mitrović, pohvalio se na Tviteru letom iznad rezervata Uvac, staništu beloglavog supa, inače zaštićene vrste”, saopšteno je iz ove stranke uz objašnjenje da je u isto vreme Fond za zaštitu ptica saopštio da je helikopter leteo oko gnezda u koloniji beloglavih supova.

Javnost na društvenim mrežama uznemirila je vest da je zaštićena vrsta beloglavih supova možda ugrožena zbog nadletanja helikoptera iznad Specijalnog rezervata Uvac, pa su uplašeni mladunci iskakali iz gnezda i upadali u vodu.

Fond za zaštitu ptica grabljivica na svom Fejsbuk profilu objavio je da je evidentirano šest mladunaca koji su ispali iz gnezda, od kojih je tri spaseno zahvaljujući čuvarima i meštanima, te preneto u prihvatni centar rezervata Uvac. Dodali su da nije poznato šta je sa preostala tri mladunca i da je moguće da ih je više od šest, ali da oni nisu mogli da ih pronađu sve.

Događaj je osudio Slobodan Knežević iz “Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije”, rekavši da taj čin direktno ugrožava vrstu i napominje da se moraju naći odgovorni za nadletanje.

Izvor: Nova.rs