Direktor “Namenske” nema za platu radnika, ali ima za bazenI dok generalni direktor "Milan Blagojević - Namenska" Lučani Radoš Milovanović, obaveštava radnike da će zbog teške ekonomske situacije izazvane epidemijom koronavirusa morati da im smanji platu, a neke pošalje na odmor, u isto fabrika stanovnicima ove dragačevske varošice "poklanja" bazen za čiju rekonstrukciju je Milovanović dao 250 miliona dinara.

Pišu: Gordana Petković i Milica Božinović

Naime, Milovanović je utorak 4. avgusta izdao saopšenje radnicima u kojem ih podseća da zbog pandemije fabrika nije radila od 30. marta do 4. aprila, a da su od 14. do 27. marta pojedine radne celine radile sa smanjenim brojem radnika, i da zbog toga preduzeće ne samo u tom, nego i u ovom periodu ostvaruje daleko manje prihode.

Dodaje da se, bez obzira na tu situaciju, trudio da svim zaposlenima “zadrži postojeći lični dohodak” koji će, kako kaže, sada sticajem novonastalih okolnosti u narednom periodu morati da bude smanjen.

Kao opravdanje za smanjenje plata, Milovanović navodi “trenutnu ekonomsku situaciju u Republici Srbiji i širom sveta koja je prouzrokovala ovakve uslove poslovanja”.

Milovanović, međutim, ukazuje da pojedini rukovodioci Radnih jedinica, sektora i službi ne shvataju ozbiljnost situacije, nego se “dodvoravaju svojim radnicima, drže ih na poslu iako nema potrebe za njihovim angažovanjem” što u velikoj meri, kako tvrdi, opterećuje poslovanje.

“Zbog radnika koji trenutno imaju posla i istinski rade, i treba da dobiju pristojnu zaradu”, Milovanović je rukovodiocima radnih jedinica predložio da višak radnika koji nisu neophodni pošalju na korišćenje bilo zarađenih sati ili neiskorišćenog godišnjeg odmora jer je to, kako navodi, u ovoj “kriznoj ekonomskoj  situaciji” jedini način da se “odgovorno i jedinstveno očuva kolektiv”.

Sve bi to bilo u redu, da lokalni mediji nisu objavili vest da je “u Lučanima ovih dana otvoren za posetioce i fabrički bazen u varošici”.

Bazen je počeo sa radom 1. avgusta,  a nalazi se u centru grada, preko puta stadiona FK Mladost, u čijem produžetku je fabrika “MB Namenska”.

Veliki bazen za odrasle i mali za decu, reprezentativni restoran sa baštom i sav ostali prateći sadržaj nedavno su rekonstruisani, a adaptaciju je platio upravo direktor “Namenske” Radoš Milovanović.

“Vođen idejom i željom, generalni direktor preduzeća ‘Namenske’ Radoš Milovanović, odobrio je sredstva u iznosu od 250 miliona dinara da bi se uradila rekonstrukcija i adaptacija ovog bazena”, rekla je na otvaranju bazena PR “MB Namenska ” Lučani Milka Jovanović Božić.

Zahvaljujući tome mi se zaista možemo pohvaliti da imamo jedan od najmodernijih sportsko rekreativnih centara u Srbiji, rekla je ona i napomenula da  je to “poklon preduzeća MB Nmenska za sve sadašnje i buduće generacije u Lučanima”.

Ostaje pitanje – odakle Milovanoviću novac za rekonstrukciju bazena kada nema radnicima za plate.

Radoš Milovanović, pukovnik u penziji,  “društveni i prirodni fenomen”,  na čelu lučanske fabrike “Milan Blagojević – Namenska” nalazi se od 1982. godine.  Slovi za moćnog i uticajnog čoveka, koji “vedri i oblači u Lučanima”.

Podsećamo, pre tri godine u pogonu Raketnih goriva dogodila se eksplozije baruta u kojoj su poginuli radnici Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović, a u Osnovnom sudu u Ivanjici u toku je sudski proces gde je Milovanović prvookrivljeni, zbog utvrđivanja odgovornosti za tu eksploziju.

Postupak je pokrenut protiv još dvojice rukovodilaca fabrike zbog sumnje da su izvršili teško krivično delo protiv opšte sigurnosti i izazivanje opasnosti neobezbeđivanjem mera zaštite na radu.

Sudski proces je došao u žižu javnosti nakon što su radnici fabrike “Namenska“ ispred Osnovnog suda u Ivanjici, koji su odošli da daju podršku direktoru Milovanovuću, uvredama zasuli oca, majku i sestru nastardalog Milomira Milivojevića.

Porodica Milomira Milivojevića, koja se sa Milovanovićem spori i po privatnoj tužbi, od pomenute tragedije na meti je orkestriranih napada naručenih od strane lokalnih moćnika u Lučanima.

Uprkos sudskom procesu koji se vodi protiv Milovanovića, nadzorni odbor fabrike “Milan Blagojević – Namenska” ponovo ga je 3. jula 2020. postavio na čelno mesto tog preduzeća.

Izvor: Nova.rs